Business Hi-Tech

Internetul de mare viteza: cresteri de 100% cu clivaj nord-sud

07.08.2003, 00:00 14

Serviciile de broadband - care permit transmisiile de date la viteza mare, telefonie si video la cerere - inregistreaza o dezvoltare exploziva in Europa, releva studiile a doua importante companii de cercetare si analiza, IDC si Forrester Research.
Totusi, analistii observa adancirea faliei intre nord si sud in privinta ratei de penetrare. Sa fie de vina temperamentul diferit al popoarelor Europei? Victor KapraIndustria Internetului de mare viteza (broadband) s-a dublat anul trecut in vestul Europei, inregistrand o crestere de 92%, constata compania de cercetare a pietei Forrester Research.Forrester prevede ca, peste cinci ani, in 2008,  30% din totalul locuintelor occidentalilor vor avea o legatura broadband. De asemenea, conexiunile broadband vor reprezenta  57% din totalul abonamentelor "casnice" la Internet.Dincolo de aceste cifre incurajatoare, analistii avertizeaza asupra aparitiei unei falii nord-sud in privinta acccesului la broadband: in 2008 rata penetrarii Internetului de mare viteza va varia de la 5% in Grecia pana la 45% in Norvegia.
"Scandinavia si Olanda vor fi liderii in acest domeniu ( 40% rata de penetrare in 2008). Va urma un al doilea pluton european format din tarile vorbitoare de germana, Belgia, Finlanda si Marea Britanie (intre 25-30%). In fine, statele din sudul european  si Irlanda se vor clasa la coada clasamentului", afirma un senior analist al Forrester. In acest ultim pluton (Franta, Grecia, Irlanda, Italia, Portugalia si Spania), rata de penetrare a broadband-ului va varia intre 5% in cazul Greciei si 24% in privinta Italiei, situatie care nu surprinde pe nimeni dat fiind gradul redus de utilizare a Internetului in aceaste tari.In privinta tehnologiei, Forrester afirma ca  ADSL (Internet de mare viteza prin linii telefonice - asymmetric digital subscriber line) va ramane dominanta si va ocupa 71% din conexiunile broadband. Explicatia: cei care ofera servicii broadband prin ADSL- telecomurile - vor pastra cateva avantaje fata de competitorii lor, firmele de cablu. Majoritatea acestora din urma au trecut prin procese de restructurare si nu dispun de prea multe lichiditati pentru extindere sau  upgradarea retelelor.



Dublare si in Est
In Europa Centrala si de Est , conexiunile broadband pentru business si utilizatori rezidentiali se vor dubla in acest an, anticipeaza la randul sau compania de cercetare a pietei IDC. Acesta evolutie este generata de cererea de Internet pe tehnologie DSL(digital subscriber line) care se bazeaza tot pe liniile telefonice, deci tot pe telecom. Astfel, daca in 2002 in zona mentionata existau 400.000 de conexiuni broadband, spre sfarsitul acestui an numarul acestora va depasi 820.000.Cele mai avansate tari si cele care au imprimat aceasta dinamica sunt, in viziunea IDC, Estonia, Ungaria si Polonia.IDC mai prevede ca tehnologia DSL va ramane dominanta pe piata broadband din Europa Centrala si de Est. 



In Romania, e nitel altfel
 DSL, ADSL etc fac parte din aceiasi familie de tehnologii de acces local (sau transport de date intre sediul clientului si reteaua furnizorului de Internet ) si este in acest moment cea mai eficienta modalitate de acces. Si in Romania, ca si in restul Europei, penetrarea DSL depinde direct atat de gradul de penetrare al infrastructurii de cupru prin care operatorii de telefonie fixa isi ofera serviciile, cat si de gradul de digitalizare al acestei infrastructuri. Or, Romania are un grad redus de penetrare al telefoniei fixe (depasit de penetrarea telefoniei mobile) si inca un numar destul de mare de centrale analogice; acesti factori sunt adevarate frane in calea difuziunii serviciilor Internet, indiferent de tehnologia de acces folosita. Dan Mihaescu, Country Manager kpnQwest /GTS -Romania
victor@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24