Business Hi-Tech

Internetul e doar o înţelegere între părţi, nu o centrală telefonică. Dacă merge, nu-l repara

Internetul e doar o înţelegere între părţi, nu o centrală telefonică. Dacă nu merge, nu-l repara

Autor: Mircea Sarbu

15.12.2012, 19:54 1179

O conferinţă internaţională sub patronaj ONU care se desfăşoară zilele acestea în Dubai îşi propună să schimbe modul cum este guvernat internetul. Deşi agenda a fost secretă, informaţiile care au scăpat în presă nu sunt de natură să ne liniştească.

În urmă cu mai mulţi ani am citit un reportaj realizat într-o ţară săracă din Africa - sau poate din Asia, nu-mi mai amintesc şi nici n-am reuşit să regăsesc articolul. Pe scurt, ideea era că mai multe sate au primit nişte PC-uri, dar nu aveau nici măcar o linie telefonică. Aşa că guvernul (sau poate un ONG) a pus la punct un sistem ingenios prin care sătenii să poată comunica totuşi prin poşta electronică: un poştaş călare pe motocicletă cutreiera satele cu o tolbă de dischete. Dis-tribuia dischetele de la centrul care primea de fapt corespondenţa şi aduna dischetele cu mesajele trimise.

Mi-am amintit de acest reportaj încercând să verific dacă descrierea internetului de acum zece ani mai corespunde realităţii. {i am constatat că, în esenţa sa, internetul nu s-a schimbat. Internetul nu este nici astăzi un ansamblu de echipamente şi medii de transport. Nu este un "lucru", ci o înţelegere.

Citiţi articolul integral pe Business Magazin.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO