Business Hi-Tech

Kodak ataca piata fotografiilor digitale facute cu telefonul

24.02.2004, 00:00 19

Pasionatii fotografiei care s-au dotat cu telefoane mobile cu camera digitala vor putea in curand sa printeze fotografiile sau sa le transfere pe e-mail si pe propriul calculator cu ajutorul companiei Eastman Kodak.
Producatorul de echipament fotografic a anuntat ca vrea sa lanseze aceste servicii si in Europa, dupa ce a semnat mai mult contracte cu operatorii de telefonie mobila din SUA. Pentru inceput sunt vizate in politica de extindere a Kodak Marea Britanie, Germania, Franta, Italia, Spania si Olanda, insa pe viitor tehnologia va ajunge si in celelalte tari europene.
Serviciul Kodak se va adresa posesorilor de telefoane cu camere de rezolutie mare, care abia au inceput sa apara pe piata. Compania va instala chioscuri pe strada, unde pozele facute cu telefonul vor putea fi scoase pe hartie automat. Deocamdata preturile din Europa nu au fost definitivate, spun oficialii gigantului foto, insa in SUA abonatii Cingular Wireless si Verizon Wireless, primii doi operatori pe piata americana, platesc aproximativ trei dolari pe luna in plus la factura pentru a beneficia de aceasta tehnologie.
Pentru a usura sistemul de printare a imaginilor, Kodak a batut palma cu primul producator mondial de telefoane Nokia. Finlandezii, care produc cam doua din cinci telefoane vandute la nivel mondial, vor colabora cu Kodak pentru ca imaginile sa poata fi transferate cat mai usor de pe celulare catre chioscurile de printare ale gigantului foto. In acest moment, oficialii Kodak spun ca se afla in faza de finalizare acordurile cu primul operator de telefonie din lume dupa incasari, Vodafone, dar si cu Orange si T-Mobile, divizia mobila a Deutsche Telekom.
Sumele cheltuite pentru aceste acorduri cu operatorii de telefonie din Europa si cel semnat cu Nokia vor ramane confidentiale, a declarat vicepresedintele Kodak Bernard Masson. "Este prea devreme sa anticipam ce incasari va genera acest nou serviciu", a mai spus el.
Furnizorii de servicii de comunicatii mobile, precum si cei care produc echipamente digitale si ofera servicii foto au fost surprinsi de popularitatea tot mai mare a telefoanelor mobile cu camera foto. Analistii anticipeaza ca in urmatorii trei ani se vor vinde in Europa 250 de milioane de telefoane mobile cu camera digitala incorporata. In total, in Europa sunt 60% din utilizatorii tehnologiei GSM, al caror numar va ajunge ajunge anul acesta la un miliard de oameni. Numai in Europa Centrala si de Est numarul utilizatorilor de telefonie mobila a depasit deja 100 de milioane de oameni.
Eastman Kodak, care a fost aproape de faliment in ultimii ani, a realizat ca fotografia pe film nu mai are viitor si ca vanzarile de astfel de echipamente se afla intr-un declin continuu. Compania incearca acum sa se orienteze pe noile tehnologii digitale. Kodak a anuntat ca va investi peste 3 miliarde de dolari pana in 2007 in camere si tehnologii de printare a imaginilor in format digital.
Kodak are avantajul de a avea un brand foarte puternic, atat in SUA, cat si in Europa, la mai bine de 100 de ani dupa ce a adus fotografia in mainile marelui public, creand primul aparat foto accesibil.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO