Business Hi-Tech

Legarea de pamant in varianta IT

30.04.2001, 00:00 22


Companiile straine care racoleaza tineri informaticieni pregatiti de statul roman ar trebui sa plateasca statului roman pentru educatia acestora, "asa cum cluburile de fotbal care transfera jucatori primesc o taxa", a declarat la sfarsitul saptamanii trecute presedintele Ion Iliescu, in cadrul primei reuniuni a Grupului de elaborare a strategiei pentru trecerea la noua economie si implementarea societatii informationale in Romania.

Iliescu a dat ca exemplu programul implementat de Suedia in anii '30, cand statul suedez a acordat gratuit burse studentilor, cu conditia ca acestia sa ramana sa lucreze in tara pe o perioada determinata. In momentul in care absolventii doreau sa plece inainte de expirarea contractului, trebuia sa returneze contravaloarea burselor, a explicat Iliescu.

"Din punct de vedere moral, al contribuabilului, a cere companiilor straine sa despagubeasca statul roman pentru pregatirea programatorilor angajati de catre acestea in strainatate poate parea acceptabil.

Dar tot din punct de vedere moral, nu cred ca este corect sa introducem un gen de neosclavagism, in sensul a softistilor romani. S-a demonstrat ca prin astfel de masuri de constrangere, randamentul scade", este de parere Alexandru Borcea, presedintele Asociatiei Romane pentru Industria Electronica si Software (ARIES).

Solutia pentru a opri plecarea programatorilor romani in strainatate este ca guvernul si asociatiile profesionale si comerciale din domeniu sa faca mai mult pentru imbunatatirea mediului in care se dezvolta industria IT in Romania, pentru a crea aici plusvaloare in domeniu.

Pe de alta parte, masura sugerata de presedintele Iliescu este imposibil de pus in practica; poate doar daca se inchid granitele, ca in anii comunismului, a conchis Alexandru Borcea.

"Noi furnizam in mare masura resurse umane pentru tarile care ne vand apoi echipamente si tehnologii realizate cu specialisti romani", a afirmat, la aceeasi reuniune, premierul Adrian Nastase.

El a reiterat ca tinerilor trebuie sa le fie oferite oportunitati pentru a ramane sa lucreze in Romania, inclusiv prin acordarea unor facilitati fiscale firmelor care activeaza in IT&C, facilitati a caror stabilire a ramane insa la nivel de intentie.


Dan Nica: "Am cheltuit sute de milioane de dolari fara rezultate palpabile"

La prima reuniune a Grupului de elaborare a strategiei pentru trecerea la noua economie si implementarea societatii informationale in Romania, doua idei principale au fost pe buzele tuturor: pana acum, cheltuielile efectuate pentru IT de la bugetul statului au avut rezultate slabe si Romania trebuie sa ia masuri pentru stoparea migratiei creierelor.

"Romania a cheltuit in ultimii zece ani sute de milioane de dolari pentru diverse programe in IT, dar nu se vad rezultate in calitatea vietii si situatia economica din Romania. Acesti bani au fost risipiti pentru ca cheltuielile nu s-au axat pe o strategie gandita in ansamblu", a spus ministrul comunicatiilor si tehnologiei informatiei Dan Nica.

Ministrul Nica este de parere ca a sosit momentul sa trecem de faza in care "cumparam calculatoare la kilogram" la realizarea unor actiuni concrete, cu rezultate cuantificabile.

"Daca ne uitam la statisticile din ultimii ani, principalele produse pe care le-am exportat sunt confectiile si materiile prime, nu si produsele din domeniul informational, care fac trecerea in zona maxima a profitabilitatii", a spus la randul sau premierul Adrian Nastase.

Nastase considera ca in acelasi timp, trebuie modernizata si activitatea bancara, in acest moment existand "o banca in care pentru realizarea operatiunilor chitantiere se foloseste inca creionul chimic". De asemenea, va trebui intervenit si pentru modernizarea sistemului de carduri, crede Nastase.

"Cardurile ofera un dublu avantaj: prin prevenirea talhariilor, chiar daca recalificarea permanenta a hotilor poate creea probleme, precum si prin faptul ca sumele de bani raman in depozite si pot fi folosite pentru diverse proiecte sociale", a spus premierul.

Pe termen mediu, Nastase vede ca prioritare dezvoltarea educatiei la distanta, informatizarea rurala si reducerea tarifelor in telecomunicatii.

"Pentru incurajarea domeniului vrem de asemenea sa acordam facilitati fiscale companiilor ce activeaza pe aceasta piata si sa sprijinim firmele start-up din IT", a adaugat Nastase, fara sa ofere alte amanunte.

In ceea ce priveste sistemul de invatamant, Ecaterina Andronescu, ministrul educatiei si cercetarii, a spus ca ministerul de resort a dezvoltat un proiect ce are ca scop ca nici un student sa nu mai paraseasca facultatea fara sa stie sa utilizeze calculatorul.

Pentru invatamantul pre-universitar, Andronescu spune ca in aceasta toamna, in opt judete vor implementate proiecte-pilot prin intermediul carora toate scolile sa aiba cel putin un calculator. "Scopul nostru este ca in urmatorii patru ani, cu finantare de la Banca Mondiala, sa introducem in scoli 500.000 de calculatoare", a anuntat Andronescu.

In privinta stoparii exodului creierelor, presedintele Ion Iliescu a propus realizarea unui sistem prin care firmele private sa incheie contracte de colaborare cu studentii din anii terminali, mai ales de la facultatile cu profil IT.

"Asta este de fapt marea problema si drama a acestor tineri care se pregatesc, isi termina studiile si nu gasesc plasament. Asta sigur ca ii transforma in victime usoare ale unor racolari", a declarat Iliescu.

De asemenea, presedintele considera ca vor trebui dezvoltate centre de productie multimedia, vor trebui incurajate initiativele de infiintare de parcuri tehnologice - pentru inceput in marile centre universitare ale tarii - precum si o mai buna punere in valoare a platformelor industriale.

Tot vineri, Dan Nica a precizat ca in termen de doua saptamani va fi discutat in Guvern un proiect de lege privind comertul electronic, initiativa legislativa care va contribui la dezvoltarea societatii informationale.

Camera Deputatilor a adoptat, saptamana trecuta, Legea semnaturii electronice, considerata indispensabila pentru funtionarea comertului electronic din Romania. Legea a fost inaintata catre Biroul Permanent al Senatului care o va inainta comisiei de specialitate.

Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI) a elaborat un proiect de introducere a sistemelor informatice in administratie, care a avea ca efect, potrivit secretarului de Stat in MCTI Sabin Chiricescu, "o reducere a documentelor pe suport de hartie, astfel incat in urmatorii ani utilizarea acestora sa fie sub 10%".

"Finantarile proiectelor sunt strans legate de parteneriatele pe care guvernul le va derula impreuna cu firmele private din domeniul IT", a adaugat Chiricescu.

Potrivit premierului Adrian Nastase, in programul electoral cu care Silvio Berlusconi se va prezenta in alegeri figureaza si un proiect e-Government, care ar putea servi drept model si pentru aplicarea strategiei in domeniu in Romania.

MCTI ar putea fi pus in situatia de a modifica, pana la sfarsitul anului, numerotatia telefonica, in cazul in care nu se va mai putea aloca unui operator de comunicatii o noua transa de numere pentru un nou serviciu, a declarat vineri, conform Mediafax, Ion Smeeianu, secretar de stat pentru Comunicatii in cadrul MCTI.

"Numai o zecime din numerotatia actuala, care este o resursa limitata a statului, mai este disponibila, ca urmare a numeroaselor solicitari venite din partea operatorilor de comunicatii pentru alocarea de noi pachete de numere, restul fiind deja in posesia unor diferiti operatori care au ocupat intr-o anumita masura numerele alocate", a adaugat Smeeianu.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO