Listarea Facebook

Facebook este deja evaluată la 103 mld. dolari

Facebook este deja evaluată la 103 mld. dolari

Autor: Adrian Seceleanu

24.02.2012, 00:03 342

Acţiunile la Facebook se tranzacţionează deja ca şi cum reţeaua socială ar fi listată, în condiţiile în care investitorii bogaţi folosesc pieţele private pentru a cumpăra şi vinde titlurile companiei americane, scrie Bloomberg.

Numărul de acţionari a ajuns deja la mai mult de 1.000, faţă de 50 până la 100 de investitori cât are de regulă o companie în momentul listării, potrivit unei estimări realizate de Sam Hamadeh, director de cercetare la compania de analiză PrivCo. Tranzacţiile private au împins deja valoarea Facebook la peste 100 de miliarde de dolari în această lună. "Facebook e deja un blue-chip şi nici măcar nu s-a listat", a declarat Kevin Landis, manager de portofoliu la fondul Firsthand Technology Value din San Jose. Valoarea unei acţiuni a ajuns până la valoarea de 44$ în cadrul unei tranzacţii private care a avut loc în această lună, evaluând astfel compania la 103 mld. $, faţă de o cotaţie de 30-31 dolari în octombrie 2011.

Facebook va trebui să obţină până la cinci miliarde de dolari printr-o nouă emisiune de acţiuni spre sfârşitul anului, pentru a plăti taxe pe profiturile înregistrate de conducere şi angajaţi, în urma listării la bursă, din pachetele de titluri primite, potrivit Financial Times.

Suma este egală cu minimul vizat de re­ţeaua de socializare prin oferta publică iniţială planificată pentru luna mai.

A doua mare vânzare de obligaţiuni este rezultatul profiturilor uriaşe pe care directorii care au condus compania în perioada de început şi mulţi din cei 3.000 de angajaţi le vor înregistra odată cu listarea Facebook la bursă.

Pachetele de acţiuni restricţionate şi opţiunile de a cumpăra titluri au o valoare combinată de peste 23 mld. dolari, potrivit documentelor depuse de Facebook la autoritatea pentru piaţa de capital din SUA. Suma depăşeşte în­trea­ga valoare de piaţă a Yahoo! şi reprezintă unul dintre cele mai mari profituri neaşteptate după ce boom-ul IT la sfârşitul anilor '90 a atras invidia la nivel global asupra angajaţilor din Silicon Valley care aveau opţiuni de a cumpăra acţiuni la companiile din domeniu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO