Business Hi-Tech

Microsoft: avem nevoie de o divizie gen Nokia, Siemens sau Intel

02.08.2004, 00:00 14

Pentru a putea sa isi creasca in continuare afacerile, gigantul software Microsoft a anuntat ca are nevoie sa isi extinda activitatea in noi domenii in urmatorii doi ani.
Declaratiile apartin directorului executiv (CEO) al Microsoft, Steve Ballmer, care le-a explicat analistilor de pe Wall Street ca ggiantul american trebuie sa gaseasca un domeniu cu crestere puternica pe care sa il exploateze, pentru ca pe partea de software pentru PC nu prea se intrezaresc oportunitati noi. Seful Microsoft a apreciat ca probabil compania va crea probabil o divizie noua, ?echivalentul Nokia, Siemens sau Intel?, fara a da alte detalii.
Ballmer a apreciat ca re-orientarea companiei nu este vitala numai pentru cresterea afacerilor companiei, ci si pentru motivarea noilor angajati talentati. ?Oamenii inovatori nu vor sa vina sa lucreze la o companie imbatranita. Ei cauta o companie dinamica, care isi propune mereu sa schimbe lumea?, a spus el.
Cresterea afacerilor Microsoft in ultimii ani s-a domolit, au confirmat specialistii in domeniu. Piata pentru principalele produse ale companiei - Windows sau Office s-a maturizat, fara a mai avea potential de crestere ridicat. Compania a raportat pe anul fiscal incheiat la 30 iuni incasari totale de 36,8 miliarde de dolari, cu 14% mai mari ca anul trecut, insa departe de ratele de crestere de 30-40 % obisnuite pentru compania americana. Oficialii Microsoft au indicat de asemenea ca pe urmatorul an fiscal incasarile vor creste probabil doar cu 5 procente.
Tocmai de aceea, planurile de extindere a activitatilor companiei l-au entuziasmat pe Steve Ballmer. ?Nu ne vom da la o parte din nici un domeniu de activitate, daca consideram ca implicarea noastra acolo are sens?, a spus Ballmer. Intalnirea lui cu analistii financiari a avut loc in urma anuntului ca Microsoft va incepe sa plateasca dividende actionarilor sai. Acest lucru indica faptul ca gigantul software nu mai are deocamdata loc de reinvestit acesti bani, iar in pusculita companiei s-au adunat aproape 60 de miliarde de dolari, conform publicatiei online Silicon Valley. Pachetul de dividente pe urmatorii patru ani are o valoare totala de 75 de miliarde de dolari, ceea ce inseamna ca se va cheltui binisor si din viitoarele profituri ale companiei.
Analistii nu au fost totusi foarte entuziasmati de anunt. ?Microsoft depinde tot de computere, iar noile afaceri in care a intrat reprezinta in continuare mici fragtmente pe langa grosul incasarilor?, a spus un analost Wells Fargo.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24