Business Hi-Tech

Microsoft şi Nokia speră că Windows 8 le va readuce în topul pieţei smartphone

Microsoft şi Nokia speră că Windows 8 le va readuce în topul pieţei smartphone

Autor: Adrian Seceleanu

30.10.2012, 00:06 990

Compania americană Microsoft urma să anunţe luni o nouă versiune a sistemului său de operare pentru smartphone-uri, o nouă tentativă a gigantului software de a recâştiga terenul pierdut în faţa Apple şi Google, scrie Bloomberg.

Telefoanele care vor veni cu noul sistem de operare Windows 8 sunt: Nokia Lumia 920, care are un ecran de 4,5 inchi (11 centimetri) şi o cameră de 8,7 megapixeli, dar şi două terminale HTC - Windows Phone 8X şi 8S - care au un design nou, o calitate audio îmbunătăţită şi o cameră cu unghi larg de fotografiere.

Platforma Windows 8, care este instalată pe telefoane cu ecrane de o mai bună calitate şi cu procesoare mai puternice, se va baza în premieră pe acelaşi cod sursă ca şi sistemul de operare pentru computere şi tablete. Microsoft, care are doar 3,5% din piaţa mondială smartphone în al doilea trimestru, încearcă să ajungă din urmă Apple şi Samsung.

"Platforma pare foarte competitivă", a declarat Al Hilwa, analist la compania de cercetare IDC despre noua linie de produse a celor de la Microsoft. "Vom vedea echipamente cu software de la Microsoft care sunt comparabile cu cele care rulează Apple iOS şi Google Android din punct de vedere al puterii de procesare, al rezoluţiei ecranelor, al camerelor foto şi al compatibilităţii cu reţelele de date de nouă generaţie", a adăugat el.

Pe de altă parte, Windows 8 pare a fi şi platforma de care depinde supravieţuirea Nokia în industria telefoanelor inteligente. Un raport al companiei de analiză IDC arată că Nokia - fostul lider al pieţei - nici măcar nu mai apare în top 5 producători de smartphone, ci intră la categoria "alţii", în condiţiile în care vânzările firmei s-au prăbuşit de la apariţia iPhone în 2007 şi mai apoi a avalanşei de telefoane Google.

În trimestrul trei al acestui an cei mai mari jucători de pe piaţa smartphone erau, în ordinea vânzărilor, Samsung, Apple, Blackberry, ZTE şi HTC, potrivit datelor IDC.

Şi în România Nokia nu mai este lider de piaţă, după ce rivalii de la Samsung au trecut pe primul loc. În acest an în România se vor vinde aproximativ un milion de smartphone-uri, dintre care peste jumătate vor fi vândute de Samsung, conform estimărilor realizate de compania sud-coreeană.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO