Business Hi-Tech

Ministerul Finanţelor devine partener al Asociaţiei Române de Fintech. „Se urmăreşte identificarea şi implementarea de soluţii tehnologice avansate, sprijinirea transformării digitale a administraţiei publice şi dezvoltarea unei forţe de muncă specializate”

Ministerul Finanţelor devine partener al Asociaţiei...

Autor: Alexandra Cepăreanu

20.12.2023, 17:30 87

Ministerul Finanţelor şi Asociaţia Romanian Fintech (RoFintech) - alcătuită din companii fondate de antreprenorii români care dezvoltă soluţii tehnologice - au semnat un parteneriat prin care îşi propun să consolideze cooperarea în domeniul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor pentru a sprijini digitalizarea şi modernizarea administraţiei publice în sectorul financiar, au transmis reprezentanţii RoFintech printr-un comunicat. Astfel, prin colaborarea cu RoFintech, Ministerul Finanţelor urmăreşte identificarea şi implementarea de soluţii tehnologice avansate, sprijinirea transformării digitale a administraţiei publice şi dezvoltarea unei forţe de muncă specializate pentru lucrul cu tehnologiile implementate.

„Considerăm că este de datoria noastră, a Asociaţiei Române de Fintech, să ne alăturăm demersurilor Ministerului de Finanţe pentru modernizarea cu tehnologii de ultimă generaţie a sistemelor cu care companiile şi cetăţenii interacţionează în relaţie cu statul român. Contribuţia noastră va consta în împărtăşirea bunelor practici europene în ceea ce priveşte implementarea noilor sisteme şi infrastructuri, companiile membre ale RoFintech având experienţă la nivel european în dezvoltarea şi operarea aplicaţiilor financiare de ultimă generaţie. Semnarea acestui parteneriat este doar un prim pas, dar unul important, în dezvoltarea serviciilor publice digitale ale Ministerului de Finanţe", a spus Cosmin Cosma, Preşedinte al Asociaţiei Române de Fintech.

Principalele obiective ale parteneriatului dintre Ministerul Finanţelor şi Asociaţia Romanian Fintech sunt identificarea şi furnizarea de soluţii tehnologice pentru interconectarea eficientă a sistemelor de date financiare prin intermediul tehnologiei API; definirea arhitecturii şi optimizarea interfeţelor de tip internet banking, bazate pe practici şi reglementări europene în domeniu; realizarea de proiecte pilot pentru a susţine agenda Ministerului în domeniul digitalizării şi a noilor tehnologii, precum şi sprijinirea Centrului de Excelenţă în Cloud în cadrul Ministerului şi dezvoltarea abilităţilor şi mecanismelor de inovare digitală în cadrul Ministerului, prin adoptarea abordării RoFintech, arată sursa citată anterior.

„Ne-am angajat să deschidem drumul către o era digitală în finanţele publice, unde inovaţia şi eficienţa devin axele principale ale administraţiei financiare a statului. (...) Scopul ultim al parteneriatului cu Asociaţia Romanian Fintech este să aducem o schimbare semnificativă în relaţia cetăţeanului român cu statul. Scopul pe termen lung fiind ca fiecare cetăţean să simtă că este mai uşor să lucrezi cu statul, să accesezi servicii publice cu rapiditate şi să beneficiezi de o experienţă simplificată în interacţiunea cu administraţia", a spus Marcel Bolos, Ministrul Finanţelor.

Pentru realizarea obiectivelor propuse, cele două părţi vor organiza ateliere, seminarii tehnice şi demonstraţii practice, vor facilita accesul la programe de formare profesională şi vor promova schimbul de cunoştinţe şi experienţă, se arată în comunicatul citat.

„Memorandumul a intrat în vigoare la data semnării şi are o durată de 2 ani, fiind reziliabil în orice moment de către oricare dintre părţi.”

Asociaţia Română de Fintech reuneşte cele mai importante companii româneşti de inovaţie tehnologică pentru industria financiară.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO