Business Hi-Tech

NEC: noi am realizat cel mai rapid supercomputer

22.10.2004, 00:00 15

La scurt timp dupa ce IBM a anuntat realizarea celui mai rapid supercomputer din lume, NEC vrea sa readuca cel mai ravnit titlu din industria IT inapoi in Japonia.
Specialistii de la NEC spun ca noul sistem, botezat SX-8, este mult mai rapid decat supercomptuerul IBM Blue Gene/L. Computerul american poate realiza 36,01 mii de miliarde de operatiuni pe secunda, depasind recordul anterior detinut tot de NEC. Acum, japonezii au realizat SX-8, care poate realiza 58,5 mii de miliarde de operatiuni pe secunda. Mai mult, in timpul testelor, s-a atuins viteza de varf de 65 de mii de miliarde de operatiuni pe secunda, aproape dubla fata de performantele computerului IBM.
Specialistii au explicat insa ca SX-8 are alta arhitectura decat supercomputerului Blue Gene si de aceea performantele sunt mai mari si cele doua sisteme nu pot fi comparate. NEC are deja comenzi pentru astfel de computere, care costa in jur de 1,5 milioane de dolari. Inchirerea unui astfel de computer nu costa mai mult de 11.000 de dolari pe luna.
Astfel de supercomputere sunt folosite in domenii in care puterea de procesare este esentiala pentru a descoperi in timp util rezultate prin realizarea de milioane de combinatii posibile: industria medicala sau cercetare, industria producatoare de echipamente pentru aviatie, auto si altele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO