Business Hi-Tech

Nu te da in spectacol pe net, s-ar putea sa devii celebru!

01.03.2005, 00:00 22

Se spune ca fiecare om are un talent ascuns. Astazi, reteaua mondiala de computere face ca informatiile sa circule cu viteza ametitoare, asa ca oricine are sansa sa-si etaleze abilitatile si sa devina celebru peste noapte. Cu observatia ca pe Internet totul devine public, inclusiv umilinta.


Povestea recenta a americanului Gary Brolsma a facut deja inconjurul lumii si este un semn al faptului ca zilele de glorie ale glumitelor care circula din om in om pe e-mail se apropie de sfarsit, scrie cotidianul The New York Times. In schimb, a devenit clar faptul ca orice anonim poate deveni faimos cu viteza fulgerului, scrie publicatia americana.


Tanarul de 19 ani Gary Brolsma a facut, se pare, o mare greseala atunci cand a publicat online un videoclip filmat cu o banala camera web, in care el face cu pasiune playback dupa melodia "Dragostea din Tei" a grupului O-Zone. The New York Times descrie prestatia lui Gary scriind ca, "chiar daca ar fi vorba de o reprezentatie in fata oglinzii din baie, nu poate fi caracterizata decat ca onesta, dar dureros de penibila". Tanarul supraponderal isi insoteste dansul energic care tine un minut si jumatate cu tot felul de strambaturi si miscari expresive din sprancene, fara ca asta sa il faca sa se ridice nici macar o secunda de pe scaunul din fata calculatorului.


Menit initial sa-i distreze pe cativa prieteni apropiati, filmuletul a avut atat de mare succes incat s-a raspandit rapid pe Internet. Site-ul care l-a gazduit initial, newgrounds.com, a inregistrat in mai putin de doua saptamani peste 2 milioane de vizite pe pagina dedicata lui Gary. CNN si VH1 au difuzat clipul, care a ajuns si la o multime de emisiuni celebre, precum "Good Morning, America". Un mare numar de imitatori si-au publicat online propriile versiuni ale dansului "Dragostea din Tei".


Reactia lui Gary la toata aceasta agitatie a fost insa total neasteptata, scrie The New York Times. Tanarul este peste masura de jenat, s-a refugiat din calea "asaltului" dat de mass-media, nu mai raspunde la telefon, a anulat o aparitie la show-ul de televiziune "Today" de la NBC si, dupa cum spun apropiatii sai, "zace toata ziua in casa". Desi rudele si prietenii i-au spus ca ar trebui sa profite de celebritatea neasteptata, bunica lui a povestit ca l-a auzit spunand "Vreau ca toata povestea asta sa se termine". Intrebarea care ramane, insa, este "de ce ar vrea doua milioane de oameni sa se uite la un grasunel cu ochelari care da din maini pe o melodie pop romaneasca?", scrie The New York Times.


"Cu siguranta ca este ceva diferit", a declarat Tom Fulp, responsabilul site-ului newgrounds.com, care a decis sa readuca filmuletul pe prima pagina, dupa ce mass-media a creat atata agitatie in jurul lui Gary. "Dansul Numa Numa! Il vezi si parca ai impulsul sa il trimiti si prietenilor", a spus Fulp.


Gary Brolsma nu este singurul personaj anonim ajuns in atentia mass-media datorita Internetului. Un filmulet in care un tanar din Hong-Kong, William Hung, canta si dansa incredibil de prost, a ajuns sa ruleze pe sute de mii de computere din intreaga lume, in timp ce adolescentul canadian Ghyslain Raza si-a castigat supranumele de "pustiul din Razboiul Stelelor" dupa ce a realizat un filmulet in care parodiaza luptele cu sabiile din raze laser din celebrul film SF.


In iulie 2003, parintii lui Raza au mers chiar atat de departe incat au dat in judecata patru dintre colegii de clasa ai baiatului, sustinand ca acestia au pus filmuletul pe Internet fara sa-i ceara permisiunea. "Ghyslain a avut de suferit si inca mai sufera si astazi. Este in permanenta subiect de ironii", se arata intr-un document al acuzarii depus la un tribunal canadian.
mihai.musatoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24