Business Hi-Tech

O noua amenintare informatica: Goner

06.12.2001, 00:00 12



Un nou virus informatic, Goner, s-a raspandit deja, in ultimele 24 de ore, pe mai multe sute de mii de computere din intreaga lume, distrugand fisiere si blocand retele. Goner se poate afla, potrivit specialistilor, la originea unui fenomen la fel de important precum cel creat de virusul Love Letter in anul 2000.

Cele doua canale de contaminare utilizate de Goner sunt programul de e-mail Outlook Microsoft si versiunea sa Outlook Express. Insa programele de mesagerie instant ICQ si Internet Relay Chat (IRC), care permit transmiterea de fisiere atasate mesajelor, par sa fie, de asemenea, implicate.

Mesajul-tip de propagare a virusului este intitulat "Hi" si contine textul urmator: "How are you? When I saw this screen saver, I immediately thought about you I am in a harry (sic), I promise you will love it!".

Mesajul contine un document atasat, intitulat Gone.scr, care contine virusul.

Acesta asigura, in cazul deschiderii fisierului, reexpedierea mesajului catre intreaga adenga cu adrese de email din calculatorul utilizatorului, incearca sa inchida toate programele in curs de operare si distruge multe alte programe de securitate.

Originea virusului Goner este deocamdata neclara, insa Trend Micro si McAfee, doi dintre principalii producatori de programe antivirus, au emis ipoteza ca acesta provine din Franta. Alte surse evoca o origine americana sau sud-africana.

La Tokyo, Trend Micro a atribuit virusului Goner ratingul 2, pe o scara de evaluare a riscurilor de la 1 la 5, insa a indicat ca, in Japonia, nu s-au raportat incidente majore.

"Goner este unul dintre virusii cei mai rapizi si periculosi pe care i-am vazut", a declarat Mark Sunner, director tehnologic al MessageLab Inc., o societate britanica de protectie a e-mail-urilor. Aceasta a identificat deja circa 23.000 de cazuri in intreaga lume, 17 tari fiind afectate de propagarea virusului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24