Business Hi-Tech

O noua tehnologie fara fir vrea sa ia locul Wi-Fi

12.10.2004, 00:00 103

In urmatorii doi ani, locul serviciilor Wi-Fi (acces la Internet prin unde radio) va fi luat de Ultrawideband, o tehnologie wireless care promite viteze de transfer a datelor de pana la 1 Gb pe secunda pentru descarcarea de fisiere, spun specialistii care lucreaza la acest proiect.
Tehnologia Ultrawideband permite de asemenea o viteza de 480 Mb pe secunda pentru fisierele transmise de utilizator catre un server (upload). Aceste performante dau practic unda verde transmiterii semnalului HDTV (televiziune de inalta definitie) fara fir si vor permite vizionarea in direct a filmelor si clipurilor video la calitate DVD, direct de pe Internet.
Sistemul dateaza din anii ?60, cand era un secret miltar bine pazit, pentru ca nu avea nici o legatura cu comunicatiile, ci era folosita la detectarea avioanelor stealth (invizibile), dupa cum afirma Bruce Watkins, director executiv al Pulselink, o companie din San Diego care vrea sa aduca pe piata acest mijloc de comunicare. Comisia Federala de Comunicatii din SUA a aprobat in februarie 2002 folosirea acestei tehnologii in scopuri comerciale si de atunci companiile interesate s-au grupat in doua tabere, care in prezent doresc crearea unui standard comun. Analistii vad in aceasta tehnologie o amenintare reala pentru standardul Wi-Fi, care permite descarcarea de fisiere la viteze de 54 MB pe secunda, dar ofera acoperire pe distante mici si WiMax, o tehnologie wireless care opereaza pe distante foarte mari, dar care nu are viteze mai performante.
Companii importante din domeniul IT precum Intel, Texas Instruments, Motorola , Sony, Philips sau Panasonic, in jurul carora sunt grupate mai multe companii de talia Pulselink si-au exprimat suportul pentru noul standard.
Analistii din domeniu estimeaza ca, daca aparitia unui standard comun nu va dura prea mult, consumatorii vor putea din 2006 sa cumpere electronice, care cu ajutorul unui chip in valoare de cativa dolari, vor comunica extrem de rapid prin noua tehnologie.
andrei.dora@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO