Business Hi-Tech

Orange: estimarile arata o diminuare a cresterii economice

Orange: estimarile arata o diminuare a cresterii economice

Richard Moat: Vom face investitii considerabile in extinderea retelei de date mobile din Romania

30.10.2008, 18:54 22

Orange, cel mai mare jucator de pe piata locala de telefonie mobila, se bazeaza pe o cerere sustinuta pentru serviciile de date pentru a contracara efectele scaderii accentuate a cresterii economice de anul viitor, spun oficialii companiei.

"Ultimele estimari privind cresterea economica a Romaniei de anul viitor indica o tendinta de scadere accentuata comparativ cu 2008, ceea ce inevitabil ar afecta si cresterea businessului nostru, asa cum se intampla in majoritatea sectoarelor industriale", a declarat Richard Moat, CEO al Orange Romania. "In sectorul telecomunicatiilor, criza ar putea aduce unele consolidari in piata, care este actualmente foarte fragmentata. Piata de comunicatii din Romania va inregistra in continuare cresteri, insa acestea vor fi mai lente decat in anii precedenti."
Conform datelor France Telecom, venitul mediu anual pe utilizator (ARPU), inregistrat de Orange in T3, a fost de 122 de euro, in scadere cu 8% fata de perioada similara din 2007. Din al doilea trimestru al anului 2007, venitul mediu anual pe utilizator a scazut in fiecare trimestru cu cate trei euro, pe fondul inaspririi cadrului de reglementare si a concurentei.
Seful Orange a precizat ca operatorul isi mentine neschimbata tinta de a atinge venituri de 1,3 mld. euro in acest an.
"Incheierea anului fiscal cu venituri de 1,3 miliarde de euro este un obiectiv realist si realizabil pentru Orange Romania. Avem perspective excelente de crestere a consumului de date mobile intrucat potentialul pietei broadband este foarte mare, iar investitiile pe care le vom face in extinderea retelei de date mobile din Romania sunt considerabile, astfel incat gradul de acoperire va depasi la sfarsitul anului 50% din populatie", a spus el. Pentru a-si atinge obiectivul privind veniturile, Orange trebuie sa obtina venituri de cel putin 323 mil. euro in T4.
France Telecom noteaza ca in acest an, Orange Romania a realizat unele dintre cele mai mari investitii in retea din cadrul grupului. Bugetul de investitii din acest an al companiei este de 200 mil. euro. In ceea ce priveste numarul de clienti, Moat a precizat pentru ZF ca obiectivul companiei este de a castiga in ultimele trei luni din an circa 400.000 de clienti. "Estimam ca Orange Romania va avea aproximativ 10,6 milioane de clienti." In luna iulie, cand compania a anuntat rezultatele pentru primul semestru, Orange estima ca va incheia anul cu 10,7 milioane de clienti.
Compania a obtinut in T3 venituri de 30 mil. euro din vanzarea de telefoane mobile, carduri de date si alte echipamente, in crestere fata de suma de 23 mil. euro obtinuta in T2, rezultatul fiind influentat de vanzarile de laptopuri. Numarul clientilor care folosesc serviciile de internet broadband ale Orange a urcat cu 127% fata de anul trecut, la 1,146 milioane, cifra influentata si de lansarea pe piata a telefonului Apple iPhone, conform France Telecom. Pe piata locala de telefonie mobila mai activeaza Vodafone, Cosmote, Zapp si RCS&RDS.
Veniturile France Telecom au crescut la nivel global, in intervalul ianuarie-septembrie, cu 1,1%, respectiv 3,4% in conditii comparabile, la 39,85 mld. euro, de la 39,42 mld. euro in perioada similara a anului trecut. Marja de profit operational a crescut cu 1,8% (3,3% in conditii comparabile), de la 14,51 mld. euro la 14,76 mld. euro.
La nivel de grup, veniturile au urcat in perioada iulie-septembrie cu 0,3% (2,3% in termeni comparabili), la 13,55 mld. euro, in conditiile in care rezultatele de pe piata franceza au fost afectate de o serie de decizii ale autoritatilor, operatiunile din Spania s-au confruntat cu problemele economice din aceasta tara, iar cresterea afacerilor grupului in Marea Britanie a incetinit, conform asteptarilor, dupa mai multe trimestre consecutive de avans.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24