Business Hi-Tech

Orange: Ne aşteptăm cel puţin la o dublare a traficului de date

Ştefan Slavnicu. Fotograf: Victor Ciupuliga

Ştefan Slavnicu. Fotograf: Victor Ciupuliga

Autor: Adrian Seceleanu

17.12.2014, 00:07 461

Orange, liderul pieţei locale de telefonie mobilă, se aşteaptă ca anul vi­itor traficul pe internet generat în reţeaua sa mobilă să în­re­gistreze cel puţin o dublare în raport cu 2014, pe fon­dul creşterii nu­mă­rului de smartphone-uri şi a consumului de conţinut.

„Estimăm pentru anul viitor mai mult decât o du­blare a traficului de date“, a declarat într-un interviu pentru ZF Ştefan Slav­nicu, directorul tehnic al Orange, care coor­donează o echipă de câteva sute de oameni şi gestionează un buget anual de câteva zeci de milioane de euro.

Principalul factor de creştere a traficului de date este adopţia accelerată a telefoanelor inteligente, afirmă Slavnicu. „Nu există o le­gătură liniară între numărul de abonaţi şi traficul pe care îl consumă, dar în acelaşi timp putem să vedem că o creştere mică a numărului de clienţi poate genera o creştere exponenţială a tra­ficului de date. Din punctul de vedere al dimensionării re­ţelei eu ur­mă­resc această creştere de tra­fic care vine odată cu adop­ţia smart­phone-urilor.“

Peste 50% din te­lefoa­nele vândute de Orange acum sunt smart­phone-uri, în timp ce în urmă cu aproximativ trei ani ponderea era mai mică de 20%.

În acest an Orange a investit peste 100 mil. euro în reţea, cu 30% mai mult decât în anul 2009.

Citiţi în continuare pe ZF Corporate:

- detalii despre planurile de investiţii ale Orange 

- planurile privind extinderea reţelei 4G

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO