Business Hi-Tech

Orange: Planul de combinare a reţelei cu nemţii nu este încă definit

Orange: Planul de combinare a reţelei cu nemţii nu este încă definit

Autor: Anca Barbulescu

15.05.2011, 23:51 1375

Orange România exploatează încomun părţi ale reţelelor de telefonie mobilă cu Vodafone şiCosmote de trei ani, dar, deocamdată, planul pentru combinareareţelelor France Telecom şi Deutsche Telekom în România nu a fostdefinit.

Deutsche Telekom controleazăindirect, prin OTE, Romtelecom şi Cosmote.

"Partajăm infrastructură cuVodafone şi Cosmote de mai multă vreme, dar un plan pentruexploatarea în comun a reţelelor France Telecom şi Deutsche Telekomnu a fost definit. Suntem însă în căutare de noi oportunităţi princare să fim mai eficienţi", a declarat Thierry Millet, directorulexecutiv al Orange România, cel mai mare operator detelecomunicaţii din piaţa locală. France Telecom deţine OrangeRomânia.

Până acum, compania a folosit încomun cu ceilalţi doi principali furnizori de servicii de telefoniemobilă pilonii de telecomunicaţii pe care sunt amplasateechipamentele, strategie care a adus o reducere a cheltuielilornecesare extinderii reţelei, întrucât costurile au fost astfelîmpărţite. Partajarea a vizat strict infrastructura, nu şiechipamentele necesare reţelei de telecomunicaţii. France Telecomşi Deutsche Telekom au pus în urmă cu o lună în discuţie planul dea exploata în comun infrastructură în Polonia, Austria şi România,mizând pe economii totale de 650 de milioane de euro din reducereacosturilor operaţionale cu investiţiile, model deja aplicat înMarea Britanie.

"Dacă nu vom intensificainiţiativele de partajare, nu avem cum să rămânem competitivi şivom avea probabil dificultăţi", a declarat Mădălina Suceveanu,directorul tehnic al Orange România. Ea a argumentat că pe o piaţăîn scădere, lucru care se simte implicit în veniturileoperatorilor, continuarea investiţiilor şi, totodată, menţinereapreţurilor la acelaşi nivel implică asemenea măsuri de exploatareîn comun a reţelelor.

Orange vrea să investească între500 şi 600 de milioane de euro pentru dezvoltarea companiei pepiaţa locală până în 2015, bugetul pentru acest an fiind deaproximativ 110 milioane de euro, potrivit declaraţiilor luiMillet. "Paşii de execuţie ai planului de investiţii depind foartemult nu doar de contextul economic, ci şi de alţi factori precumeroziunea indicatorilor financiari ai pieţei telecom saureglementările care ar putea influenţa negativ performanţelecompaniei", a adăugat el.

Bugetul de investiţii de 110milioane de euro din acest an va fi alocat în cea mai mare parteextinderii şi modernizării reţelei în special în mediul rural,program care va include 2.000 de site-uri şi va reduce consumulenergetic cu până la 20%. "Începem în Transilvania, urmeazăMoldova, Banat şi apoi sudul ţării, acţiune care se va încheia lajumătatea anului viitor", a explicat Mădălina Suceveanu. Astfel,98% din populaţie va fi sub acoperirea reţelei 3G a operatorului,iar întreaga infrastructură va fi pregătită pentru lansarea unorserviciilor 4G bazate pe tehnologia LTE. În prezent, Orange are oacoperire a servicilor de telefonie mobilă de 88,8% din teritoriulRomâniei şi 99,5% din populaţie.

Anunţul privind strategia şiinvestiţiile Orange pentru următoarea perioadă vine

într-un moment în care operatorula fost supus unor speculaţii cu privire la retragerea din piaţalocală sau fuzionarea cu un rival. Gervais Pellissier, directorulfinanciar al grupului francez France Telecom care deruleazăoperaţiuni pe piaţa locală prin Orange, a anunţat recent căafacerile din România vor fi supuse unei analize care să evaluezeoportunităţile grupului de consolidare. Deocamdată nu a fost luatănicio decizie majoră cu privire la operaţiunile din piaţalocală.

Orange România este cel mai mareoperator de telecomunicaţii din piaţa locală, cu 10,27 milioane declienţi şi venituri de 222 de milioane de euro în primul trimestrual acestui an. Compania numără aproximativ 2.700 de angajaţi, iaranul trecut a realizat afaceri de 973 de milioane de euro şi unprofit brut estimat de ZF la 265 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO