Business Hi-Tech

Pe o piata cu putini competitori, Oracle si SAP cresc preturile pentru soft si servicii

Pe o piata cu putini competitori, Oracle si SAP cresc preturile pentru soft si servicii

SAP, Siveco si Oracle au ocupat, in aceasta ordine, in 2005 si 2006, primele trei locuri de pe piata locala de soft de business. Cele trei companii obtin impreuna peste 60% din valoarea pietei locale de aplicatii pentru companii.

18.07.2008, 00:00 381

Oracle si SAP, doi dintre cei mai mari jucatori de pe piata mondiala de soft pentru companii din lume au anuntat cresteri ale preturilor - un semn ca valurile de achizitii din ultimii ani au redus intensitatea "razboaielor preturilor", care au caracterizat ani de-a randul acest business, scrie Wall Street Journal (WSJ).
SAP a anuntat in cursul acestei saptamani ca va majora preturile pentru serviciile de mentenanta, la o luna dupa ce rivalul Oracle a crescut pretul de lista al aplicatiilor sale software.
"Spre deosebire de cresterile de preturi pentru alimente, combustibili si multe alte bunuri de larg consum, schimbarile de pe piata de software nu sunt nascute dintr-un avans brusc al cererii sau o criza a stocurilor. Aceste cresteri ale preturilor reprezinta incercari ale producatorilor de software de a-si imbunatati rezultatele financiare", a declarat pentru WSJ Brendan Barnicle, analist al companiei Pacific Crest Securities. Producatorii de soft de business, ale caror aplicatii sunt utilizate de companii pentru a monitoriza informatii precum datele financiare, stocurile si vanzarile, au petrecut o mare parte din ultimul deceniu concurand prin scaderea preturilor. Acum, dupa un val de achizitii care a redus numarul jucatorilor de pe piata, SAP si Oracle nu mai resimt aceeasi presiune de a reduce preturile, a adaugat Barnicle.
Oracle a publicat luna trecuta o lista actualizata de preturi pentru aplicatiile sale, care includea o crestere generalizata a tarifelor, de 15-20%, pentru clientii din Statele Unite. Preturile pentru clientii din Europa au ramas neschimbate, scrie WSJ, care mentioneaza ca nu a obtinut o reactie din partea producatorului de software.
Oficialii Oracle Romania nu au putut fi contactati pana la inchiderea editiei pentru a oferi detalii, insa daca informatiile din Wall Street Journal sunt corecte, preturile pentru clientii din Romania vor ramane neschimbate. Oracle a ocupat in Romania in 2005 si 2006 pozitia a treia pe piata locala de soft de business, dupa SAP si Siveco. Printre cei mai mari clienti Oracle din Romania sunt BCR, BRD si Metrorex. Oracle Romania a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 60 mil. euro.
In ceea ce priveste SAP, compania germana a anuntat in cursul acestei saptamani ca va majora incepand de anul viitor tarifele pentru serviciile de mentenanta. O parte importanta a bazei de clienti ai SAP plateste o taxa anuala de mentenanta egala cu 17% din valoarea aplicatiei software instalate, conform WSJ. De la data de 1 ianuarie aceasta taxa va fi majorata gradual, urmand ca in patru ani sa reprezinte 23% din costul aplicatiei software. In schimb, clientii vor avea acces la servicii imbunatatite, inclusiv suport pentru depistarea si rezolvarea problemelor generate de sisteme furnizate de alte companii IT care interactioneaza cu softul SAP.
Oficialii SAP Romania, cel mai mare jucator de pe piata locala de soft de business, nu au putut fi contactati pana la inchiderea editiei pentru a furniza detalii despre schimbarile din strategia de tarifare. Conform datelor publicate pe pagina web a SAP, schimbarile de tarife vor viza intreaga baza de clienti ai SAP care a contractat pachetele de servicii standard, respectiv premium. In aceste conditii, schimbarea ar putea fi aplicabila si pentru clientii SAP din Romania.
Conform datelor de pe site-ul SAP, taxa anuala va creste in 2009 de la 17% la 18,3%, urmand sa ajunga in 2009 la 22% din valoarea aplicatiei software.
Petrom, cea mai mare companie locala, este cel mai mare client al SAP din Romania. Compania a demarat in 2006 un proiect de implementare a unei solutii SAP, cu o valoare totala de 50 mil. euro. Lista clientilor mari ai SAP include si companii ca Tornado, Distrigaz, E.On Gaz, precum si cateva zeci de companii mici si mijlocii.
SAP Romania, sucursala locala a producatorului german de software pentru mediul de afaceri, estimeaza o crestere de 20% a cifrei de afaceri in acest an, la aproximativ 14,4 mil. euro.
Piata locala de soft de business urma sa atinga anul trecut valoarea de 64 mil. dolari, conform estimarilor realizate de compania de analiza IDC Romania. In 2006, companiile SAP, Siveco si Oracle controlau 64% din piata locala de soft de business.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO