Business Hi-Tech

Piaţa de televiziune prin satelit a înregistrat prima scădere din istorie

Piaţa de televiziune prin satelit a înregistrat prima scădere din istorie

Autor: Adrian Seceleanu

09.11.2010, 12:23 88

Numărul total de abonaţi la servicii de retransmisie aprogramelor audiovizuale a scăzut în prima jumătate a anului 2010cu aproape 100.000, până la 5,73 milioane abonaţi, rata depenetrare la nivel de gospodării ajungând la 78,3% la 30 iunie2010, potrivit datelor preliminare colectate de Autoritatea deReglementare în Comunicaţii (ANCOM) de la furnizorii de servicii deretransmisie a programelor audiovizuale.

Pentru prima dată, atât rata de penetrare pentru serviciile detip DTH, cât şi rata de penetrare pentru serviciile de retransmisieprin intermediul reţelelor de cablu se află în scădere.

"Numărul total de abonaţi din Romania la servicii deretransmisie a programelor audiovizuale prin intermediulplatformelor DTH a scăzut în prima jumătate a anului 2010 la 2,26milioane abonati, de la 2,33 milioane la sfârşitul anului 2009,fiind pentru prima data de la introducerea acestei tehnologii înRomânia când se înregistrează o astfel de scădere", a declaratpreşedintele ANCOM Cătălin Marinescu.

La jumătatea anului 2010, peste 2,6 milioane de abonaţirecepţionau programele audiovizuale în format digital, dintre care0,35 milioane erau abonaţi ai reţelelor digitale de cablu (încreştere cu peste 10% faţă de sfârşitul anului 2009).

O creştere importantă, de aproximativ 17 ori, s-a înregistrat încazul numărului de abonaţi prin intermediul tehnologiei IPTV, însăponderea acestora în totalul numărului de abonaţi rămane încontinuare la o valoare redusă, de doar 0,2%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO