Business Hi-Tech

Piaţa locală de software şi servicii IT se îndreaptă spre 1 miliard de euro după ce a crescut în 2017 cu 2%

Piaţa locală de software şi servicii IT se îndreaptă...

Autor: Bianca Ciocotisan

12.09.2018, 14:47 338

Piaţa locală de software şi servicii IT a crescut în 2017 cu 2,1% faţă de 2016, până la 975 de milioane de euro, însă „este nesemnificativă în raport cu alte ţări din UE”, a declarat marţi Teodor Blidăruş, preşedintele Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi Servicii (ANIS)

„Este nevoie să devoltăm piaţa internă. La nivelul Europei Centrale şi de Est, România este una dintre cele mai mari pieţe. Este cu adevărat uimitor, dar nu într-un sens pozitiv, să putem să vedem că de trei ani încoace, sau poate chiar mai mult, nevoia de tehnologizare şi permeabilitatea tehnologiei în piaţa internă stagnează în jurul a 2%, dar care este nesemnificativă dacă vă gândiţi că practic toate industriile şi toate pieţele la nivel global, cât şi la nivelul ţărilor din Europa cresc cu minim 2 procente”, a precizat Teodor Blidăruş.

În 2017, exportul de software şi servicii IT au fost de 3,02 miliarde de euro, care reprezintă peste 75% din valoarea întregului sector IT, în creştere cu peste 14% faţă de valoarea înregistrată în anul precedent. Venitul generat intern a crescut cu 20 de milioane de euro (+2,1%), de la 955 de milioane de euro în 2016, la 975 de milioane în 2017.

Reprezentanţii din industria IT au precizat că cifra de afaceri a sectorului a crescut cu 11% în 2017, comparativ cu anul precedent, până la 4 miliarde de euro, însă această cifră este sub aşteptările specialiştilor, deoarece anul trecut estimările au indicat o depăşire a acestei cifre. Pentru 2018, analiştii se aşteaptă la o depăşire a pragului de 4,5 miliarde de euro.

„Din totalul exportului de produse şi servicii IT, aproximativ 75% merg către piaţa europeană, 22% către piaţa americană, iar restul este direcţionat către alte pieţe”, a mai spus preşedintele ANIS.

Conform unui studiu prezentat de ANIS, companiile din top 10 generează aproximativ un sfert din valoarea pieţei, iar din topul 300 al celor mai mari companii de software şi servicii IT care activează pe piaţa locală, 40% sunt firme româneşti.

Situaţia sectoarelor de business care au contribuit cu cele mai importante cote la venitul domestic din piaţa de software şi servicii IT este următoarea: industrial - 22%, sectorul public - 20%, banking - 16%, telecom - 11%, utilităţi, retail, servicii - câte 8%.

Reprezentanţii sectorului au subiliat necesitatea unui cadru predictibil din punct de vedere legal, care să încurajeze investiţiile în tehnologie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO