Business Hi-Tech

Prima victima a razboiului declansat de casele de discuri are 12 ani

11.09.2003, 00:00 15

Casele de discuri si-au inceput ofensiva impotriva "internautilor" care descarca si transfera muzica gratuit de pe Internet. Prima victima este o fetita americana in varsta de numai 12 ani care a primit o amenda de 2.000 de dolari pentru ca a facut schimb de fisiere MP3 cu prietenii.
Brianna LaHara risca sa primeasca o amenda de 150.000 de dolari pentru fiecare piesa muzicala transmisa ilegal prin Internet. Conform intelegerii la care RIAA (asociatia americana care reprezinta interesele caselor producatoare) a ajuns cu mama fetitei, amenda se ridica insa la doi dolari pentru fiecare fisier. Alte 260 de persoane date in judecata de RIAA isi asteapta randul pentru a incheia o astfel de intelegere.
Actiunea declasata de asociatia americana in urma cu cateva zile, prima de o asemenea amploare, este menita sa puna stop unui fenomen care s-a extins foarte mult in ultimii ani: descarcarea gratuita de fisiere muzicale de pe web. Industria producatoare de discuri sustine ca fenomenul a cauzat o cadere puternica a vanzarilor de CD-uri cu muzica. Sub vizorul RIAA au stat mai mult "internautii" care foloseau programe de schimb de fisiere, asa-numitele "peer-to-peer", gen Kazaa sau defunctul Napster si care au descarcat cu ajutorul lor peste 1.000 de piese muzicale.
Solutia la care a recurs RIAA pentru a eradica fenomenul trasferurilor ilegale de muzica prin Internet a starnit insa vii controverse, mai ales in randul parintilor care se vad astfel pusi in situatia de a-si supraveghea non-stop copiii, chiar si atunci cand lucreaza la calculator.
Chiar daca majoritatea americanilor sunt de acord ca transferul de muzica fara plata drepturilor de autor este o infractiune, unii critici spun ca totusi nu ar trebui sa se ajunga la proces. "Cand eram copil obisnuiam sa-mi inregistrez pe casete muzica data la radio. Niciodata nu am auzit insa ca producatorii de discuri ar fi dat in judecata pe cineva pentru asta", spune mama unei adolescente americane.
"Solutia este ca parintii sa discute despre infractiunea pe care o comit descarcand muzica de pe Internet. Nu trebuie sa fie dati in judecata", afirma Parry Aftab, director executiv la Wiredsafety.org, o organizatie nonprofit care se implica, printre altele in educarea publicului asupra problemelor care pot aparea atunci cand copiii utilizeaza Internetul.
Intertitlu: Retele "sugrumate" de angajati
Popularitatea acestui gen de programe a crescut extrem de mult dupa aparitia Napster-ului iar in luna mai a acestui an, cel mai descarcat program de pe Internet a fost Kazaa. Statisticile indica faptul ca numai acest program a fost descarcat de utilizatorii de calculatoare de 230 de milioane de ori.
Descarcarea de fisiere de pe Internet prin intermediul acestui gen de programe nu cauzeaza neplaceri numai caselor de discuri ci si furnizorilor de Internet sau firmelor. Traficul generat de Kazaa sau orice program asemanator utilizat in cadrul unei firme obstructioneaza sau incetineste transferul altor date, care ar putea fi mult mai importante pentru activitatea companiei in cauza. Cele mai mari fisiere care pot fi transferate astfel de la un calculator la altul ajung si la sute de megabytes si pot contine copii de filme sau chiar concerte.
Ce e de facut? Multi aministratorii de retele informatice, fie ale unor companii, fie ale universitatilor, utilizeaza deja diverse modalitati pentru a infrana avantul angajtilor sau al studentilor de a descarca fisiere cu muzica sau filme de pe Internet, cum ar fi limitele de download sau inchiderea unor porturi folosite de programele de transfer de fisiere.
iuliana.susanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO