Business Hi-Tech

Privatizarea Telekom (Romtelecom): guvernul dă vina pe consultanţi pentru întârzieri

Privatizarea Telekom (Romtelecom): guvernul dă vina pe...

Autor: Adrian Seceleanu

14.10.2015, 00:06 1245
Ministerul Societăţii Informaţio­na­le nu a primit de la consorţiul de con­sultanţi internaţionali raportul pri­vind cea mai bună opţiune pentru stat în demersul de vânzare a acţiunilor pe care le mai deţine la Telekom Româ­nia Communi­ca­tions (fostul Rom­te­le­com), a declarat mi­nis­trul societăţii in­for­maţionale Sorin Grindeanu.
 
„Nu, nu am pri­mit acest raport. No­uă consultanţii ne-au promis că ra­por­tul va fi gata la în­ceputul lunii octom­brie, termen care într-adevăr a tre­cut. Este adevărat că termenul lor li­mită prin contract este sfârşitul anu­lui doar că a existat un agre­ement între noi ca autoritate com­pe­tentă şi acest consorţiu inter­naţional care a câştigat consultan­ţa ca toate aces­te date să ne vină cât de repede posibil, la final de sep­tembrie, început de octombrie. Săp­tă­mâna aceasta vom avea iarăşi o vi­deo­conferinţă cu Lon­dra în legătură cu acest subiect“, a de­clarat şeful MSI, fără a oferi alte detalii.
 
Procesul de privatizare a fostului Romtelecom a fost reluat în anul 2013, când şeful MSI era Dan Nica, opţiunile avu­te în vedere fiind listarea la bursă sau negocierea directă cu acţionarul majo­ritar (grecii de la OTE plus nemţii de la Deutsche Telekom). În luna de­cem­brie a aceluiaşi an statul şi-a selec­tat şi echipa de consultanţi: Swiss Ca­pit­al - cel mai mare broker de pe bursa lo­cală, banca elveţiană de investiţii UBS, Muşat & Asociaţii - una dintre cele mai mari case locale de avocatură - şi BT Secu­rities - firma de brokeraj a Băncii Transilvania.
 
Ulterior pro­ce­sul a stagnat, iar MSI a dat în per­ma­nen­ţă vina pentru întârzieri pe echipa de con­sul­tanţi care nu ar fi oferi rapoar­te­le necesare pen­tru lua­rea unei decizii. Pla­sarea res­pon­sa­bi­lităţii pentru întâr­zi­eri în „curtea“ con­sultanţilor înce­pe însă să ri­dice semne de întrebare în con­diţiile în care în sep­tem­brie 2014, Răz­van Coto­velea - mi­nis­trul societăţii in­for­ma­ţionale de la acea dată - oferea un răs­puns identic cu cel al lui Sorin Grin­deanu în legătură cu privatizarea fos­tului Romtelecom. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO