Business Hi-Tech

Publicitate de 1 mld. dolari pe site-uri cu continut video

31.05.2006, 00:00 19

Companiile media traditionale si cele de publicitate vor sa transforme site-urile care ofera continut creat de utilizatori in adevarate afaceri media online.

Publicitatea online pe site-uri care ofera utilizatorilor continut video este o piata din ce in ce mai mare, estimata in prezent la peste 300 de milioane de dolari (aproximativ 235 de milioane de euro) si la 1 miliard de dolari (785 mil. euro) in urmatorii cativa ani, conform analistilor bancii de investitie Merrill Lynch.

Aceasta crestere a atras atentia mai multor mari companii media traditionale si unor executivi din industria publicitatii, care vor sa genereze profit din astfel de site-uri care ofera continut video, scrie Financial Times.

Astfel, compania de consultanta in management McKinsey & Company impreuna cu companii de publicitate si mai multi executivi, atat din companii media traditionale, cat si din cele care desfasoara business-ul pe Internet, incearca sa transforme site-urile care contin fotografii, clipuri video, blog-uri si alte tipuri de continut create de utilizatori in adevarate afaceri media online.

Industria media si cea a publicitatii mizeaza pe interesul ridicat al generatiilor tinere de utilizatori de a genera continut pe care ulterior sa-l publice pe Internet, dar si pe interesul utilizatorilor in general pentru acest tip de continut, in defavoarea continutului media profesional. Asta pentru ca dintr-un total de 12,5 miliarde de dolari (9,8 miliarde de euro) cheltuiti anual pentru publicitatea pe Internet, cifra neoficiala insa, marea majoritate sunt cheltuiti pentru cautarile de continut generat de utilizatori, conform analistilor companiei de consultanta Merrill Lynch.

"Din acest motiv, companiile de publicitate vor sa gaseasca noi metode prin care sa directioneze reclamele catre internautii care acceseaza site-uri de continut generat de utilizatori", este de parere Aaron Cohen, director executiv al companiei Bolt Media.

Problema este ca pana in prezent, publicitatea video online a fost o expresie clara a ingrijorarii companiilor de publicitate cu privire la continutul creat de utilizatori, care poate fi daunator sau nepotrivit pentru publicarea pe Internet, conform normelor de reglementare, scrie publicatia britanica. Dar acum, cand noile tehnologii simplifica modul in care companiile insereaza reclame publicitare online in continut video, companiile de publicitate incep sa se dezvolte si pe acest segment.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO