Business Hi-Tech

Radioul si televiziunea intra in cura de intinerire pe Internet si pe telefonul mobil

10.11.2003, 00:00 61

Tehnologia de ultima ora schimba modul in care functioneaza cele mai populare mijloace de comunicare in masa: radioul nu se va mai limita doar la sunete, iar televiziunea se muta incet-incet pe Internet si pe echipamentele mobile.
Aceste schimbari nu sunt justificate insa doar de abilitatile tehnice din ce in ce mai avansate- ale echipamentelor, ci si de interesul cumparatorilor pentru noile tehnologii. Astfel, noile sisteme de comunicare devin interesante si pentru specialistii in marketing, care cauta noi canale de promovare a produselor. Noul radio care beneficiaza si de efecte vizuale, imbina transmisia de sunet cu cea de imagini si text. Astfel, programul devine interactiv, iar utilizatorul primeste in timp ce asculta muzica informatii privind artistul respectiv. Stirile audio sunt suplimentate cu date si informatii text despre evenimentele cele mai importante, iar in timpul reclamelor poate afla de unde sa cumpere produsele si la ce pret. Exista mai multe tipuri de radio-vizual, unele care functioneaza pe Internet, altele cu ajutorul telefonului mobil, specialistii discutand deja despre posibilitatea de a transmite semnal multimedia direct prin emitatorul radio.
 Televiziunea, in schimb, castiga din ce in ce mai multi consumatori pe Internet, in timp ce echipamentele mobile pentru vizionarea de stiri sau filme se vand din ce in ce mai bine atat in Asia, cat si in America de Nord. Internetul ofera tuturor transmisiilor avantajul costurilor mici de exploatre si audienta teoretic fara limita. Japonezii se gandesc deja la televizorul care va receptiona numai transmisii pe Internet, in timp ce principalii producatori de telefoane mobile includ deja in aparate si sisteme de receptie a posturilor de televiziune digitala direct pe celular. Exista insa deja destule incoveniente. Echipamentele nu prea abunda pe piata, oamenii sunt interesati, dar nu sunt dispusi sa plateasca prea mult pentru astfel de servicii si in unele cazuri tehnologia nu merge chiar atat de bine cum o lauda specialistii.
Transmisiile pe Internet se blocheaza de cele mai multe ori, chiar pe conexiune broadband (viteza mare a transmisiilor de date), iar bateria echipamentelor mobile constituie inca o problema.



Radioul vizual, un proiect din perioada de glorie a dotcom
Primul proiect care a adaugat imagini transmisiilor radio a fost lansat in Statele Unite, unde in 1998 RadioWave, subsidiar al gigantul american Motorola, a realizat o aplicatie care permitea receptionarea de imagini si informatii text in paralel cu receptionarea unui post de radio cu transmisie pe Internet. Utilizatorii trebuia insa sa foloseasca aplicatia Microsoft MediaPlayer pentru a receptiona semnalul. Specialistii din domeniu si-au dat curand seama ca aceste informatiii ar putea fi transmise si prin alte canale, iar curand mai multe proiecte de acest gen au aparut in intreaga lume. Un model de succes poate fi numit si programul lansat in 2000 de AMP Radio in Asia, impreuna cu compania media Astro. Digital Visual Radio este functional si in prezent, avand peste 16 canale, cu diverse stiluri de muzica. El utilizeaza insa acelasi sistem, transmitand atat semnalul FM, cat si imaginile si informatia text direct pe Internet. Si acest program este receptionat cu ajutorul MediaPlayer, Microsoft fiind de altfel si unul dintre partenerii proiectului din Malaezia. Astro a dezvoltat ulterior un proiect personal, botezat Radio Hyperzero.  Cel mai mare producator mondial de telefoane mobile, Nokia, a sesizat importanta si popularitatea acestei noi tehnologii, incluzand un receptor pentru radioul vizual in noul sau model de telefon 7700, care urmeaza sa apara pe piata in cateva luni. Telefonul cu valente multimedia foloseste insa o alta tehnologie, promovata de singurul post radio din lume care a lansat un astfel de program "visual radio" care nu necesita conectare la Internet.
Acest program de deruleaza in prezent sub forma de proiect. In acest caz, semnalul radio este prins cu ajutorul unui tuner normal, folosit in orice aparat radio, insa imaginile si textul ce insotesc transmisia audio sunt receptionate prin tehnologia de comunicatii mobila, in acest caz prin GPRS. Kiss FM, postul de radio finlandez care a lansat proiectul, furnizeaza si continutul vizual, care este receptionat de o aplicatie speciala instalata pe telefonul Nokia 7700. Acest lucru, spun analistii nu poate decat sa ii bucure pe operatorii de telefonie mobila, care cauta noi metode de a-i incuraja pe clienti sa utilizeze transmisiile de date, nu numai serviciile de voce.



Televiziunea pe net, din ce in ce mai populara
Televiziunea pe Internet incepe sa nu mai fie o noutate nici in Romania, dat fiind faptul ca multe dintre emisiunile TV cunoscute au deja site-uri de web pe care pot fi gasite inregistrari in format multimedia. Despre transmisia "live" pe Internet se stie mai putin, dar in Occident exista deja posturi de televiziune care emit 24 de ore din 24 numai pe Internet. Avantajele sunt multiple, mergand de la costul scazut al infrastructurii de transmie si al echipamentelor, pana la usurinta utilizarii si capacitatea de a-i fascina pe fanii PC-urilor. Alt avantaj este cel pe care il acorda Internetul tuturor site-urilor mass-media, lucru descoperit intai de responsabilii posturilor de radio si abia mai tarziu de specialistii televiziunii: pe Internet poti asculta un post radio sau urmari o televiziune in orice colt al lumii te-ai afla. Nu ai nevoie de televizor sau antena, doar de computer si net. Primul proiect de acest gen a fost realizat tot in Statele Unite, de InterneTV, in 1994. Un alt tip de afacere a pus la cale compania World Wide Internet TV (wwiTV), care a reusuit sa atraga cateva milioane de utilizatori.
Responsabilii wwiTV nu s-au apucat sa produca propriul continut digital care sa fie apoi difuzat pe Internet, preferand sa preia transmisiile realizate de alte posturi TV care au acceptat acest lucru. Acum, siteul ofera acces la cateva zeci de posturi de televiziune care au transmisii live pe Internet. A devenit un fel de biblioteca online a televiziunilor cu emisiuni in direct pe net. Viitorul pare sa apartina insa tocmai transmisiilor online, dat fiind faptul ca in ultimii ani creste constant numarul de utilizatori de Internet de mare viteza (broadband) si in acelasi timp apar tot mai multe proiecte legate de transmisia multimedia online. Guvernul japonez, impreuna cu mai multi parteneri privati printre care NTT DoCoMo si NEC, a lasat recent un proiect de realizare a primului televizor care poate capta o transmisie TV direct pe Internet, au anuntat oficialii de la Tokyo. Aparatul va fi capabil sa receptioneze si televiziunea digitala, spun specialistii. Primele experimente vor incepe in martie 2004, iar proiectul urmeaza a fi finalizat abia in 2010, daca nu cumva cererea va apare pe piata mai devreme. Televizorul va folosi sistemul IP (Internet Protocol) pentru a receptiona transmisii multimedia efectuate pe Internet cu ajutorul unei conexiuni de mare viteza (broadband). Ideea e simpla: utilizatorii nu vor mai avea nevoie de un PC pentru a viziona transmisiile pe Internet.



Telefoanele mobile iau locul televizorului
 Samsung a fost prima companie care a suprins interesul publicului pentru emisiunile televizate ce se difuzeaza la ore imposibile. Astfel, specialistii companiei au creat primul telefon mobil care poate receptiona transmisia TV cu ajutorul unui tuner incorporat. Dotat cu o antena minuscula, telefonul reda imaginile si sunetul perfect, utilizatorul putand chiar sa salveze imagini din filmele sau emisiunile favorite, pe care le poate folosi si ca imagini de background. TV Phone are si tuner incorporat, pentru prinderea tuturor posturilor disponibile, iar utilizatorul poate schimba programele exact ca pe telecomanda de la televizor. Ecranul, cu cristale lichide, permite vizualizarea unor imagini de mare rezolutie, iar sonorul poate fi receptionat in casti. Pana acum, sud-coreenii puteau urmari programe TV pe telefon, insa platind taxe suplimentare catre companii care retransmiteau numai anumite programe. Telefonul Samsung elimina astfel aceasta problema, programele fiind receptionate direct de la emitatorul posturilor TV. Problema bateriei ramane, insa specialistii Samsung au realizat si o varianta de mare putere, telefonul fiind un pic mai mare si mai greu si a carui baterie tine aproape patru ore in folosire continua, aproape dublu fata de varianta standard.
 Urmand acest trend, NEC a realizat un astfel de telefon mobil - pentru retelele de telefonie de ultima  generatie 3G - care poate receptiona numai semnalul televiziunilor digitale. Acestea nu au inca acoperire buna in Japonia, specialistii vorbind de anul 2005 ca posibila data a lansarii pe piata a acestui tip de telefon. Specialistii companiei au motivat insa gestul prin faptul ca NEC este un principal furnizor de echipament pentru retelele de televiziune digitala, producand astfel si cea mai mica antena pentru semnalul digital. Emisiunile transmise in sistem digital vor avea format MPEG-2, care asigura o calitate superioara a sunetului si claritatea imaginii, spun specialistii. Si acest telefon va avea insa probleme cu bateria, deocamdata nefiind gasita o solutie pentru rezolvarea acestei probleme. Nokia  sesizat de asemenea popularitatea acestui serviciu, incluzand de asemenea in modelul 7700 de optiunea de receptionare a programelor TV.
dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO