Business Hi-Tech

Radu Enache, CEO al HP: Suntem inca in faza in care companiile isi taie costurile

Radu Enache, CEO al HP: Suntem inca in faza in care companiile isi taie costurile

Radu Enache, directorul general al HP Romania: Cred ca inca nu am depasit aceasta prima reactie. Nu am ajuns in momentul in care companiile se gandesc ce sa faca pentru a iesi din criza si cum sa foloseasca IT-ul ca sa isi reduca pe fond costurile. Mi-e greu sa cred ca vom putea recupera primele doua trimestre. Practic, din octombrie nu exista comenzi guvernamentale (...), iar zona de consumer s-a prabusit. Daca necesitatile de business impun sa atragem noi resurse, vom atrage. Pe de alta parte, daca piata IT se va degrada in continuare si daca nu va exista niciun fel de activitate in sectorul public, probabil ca s-ar putea sa reducem numarul de angajati.

24.05.2009, 19:01 374

In conditiile in care piata de retail IT s-a prabusit de la sfarsitul anului trecut si piata nu da semne de revenire, HP intentioneaza sa creasca pe segmentul serviciilor IT. "Ne intereseaza segmentul de servicii de tip mission critical pentru clientii cu aplicatii sensibile, precum si extinderea pe segmentul outsourcing. In general, tot ceea ce facea EDS (furnizorul de servicii IT achizitionat de HP anul trecut pentru 13,9 mld. dolari - n. red.) in Statele Unite si Europa de Vest poate fi extins in Romania, chiar si in conditii de criza", a declarat Radu Enache, directorul general al HP Romania.

Solutiile de outsourcing trebuie sa genereze economii pentru clienti, iar serviciile de finantare sa asigure continuitatea programelor informatice, explica Enache. "Avand un cash flow foarte bun, suntem interesati sa finantam proiecte in Romania, in plus fata de proiectele bazate pe fonduri structurale europene."
Compania a anuntat deja lansarea unor programe de finantare cu dobanda 0% pentru clientii care achizitioneaza aplicatii de business dezvoltate de HP Software sau echipamente de retea HP ProCurve.
 
18% din piata de IT
Radu Enache spune ca HP si-a pastrat constante cotele de piata comparativ cu anul trecut, chiar in conditiile in care volumele au scazut.
"In zona de PC-uri si imprimante suntem in continuare pe prima pozitie, iar per ansamblu avem o cota de 17-18%, care ia in calcul toate produsele si serviciile comercializate de HP in Romania, direct sau prin parteneri", a declarat el.
"In conditiile in care piata se stramteaza, toata lumea cauta sa aiba o cota cat mai mare; acesta este si obiectivul nostru. Credem ca avem portofoliul de produse, expertiza si partenerii necesari pentru a ne atinge tinta", a adaugat Enache.
Seful HP nu a oferit detalii despre cat ar putea creste cota HP pana la finele anului si a subliniat ca, per ansamblu, afacerile companiei ar putea sa nu mai inregistreze o crestere anul acesta fiscal.
"Mi-e greu sa cred ca vom putea recupera primele doua trimestre. Practic, din octombrie nu exista comenzi guvernamentale (...), iar zona de consumer s-a prabusit."
 
Scaderi de peste 10% in T2
Zona de servicii a fost cel mai putin afectata, deoarece clientii de pe acest segment (corporatii mari sau institutii guvernamentale) nu isi pot permite sa renunte la suportul IT, explica oficialii HP. Segmentul a inregistrat o crestere a businessului in trimestrul al doilea fiscal (incheiat la sfarsitul lunii aprilie), in conditiile in care pe hardware s-au inregistrat scaderi de peste 10%.
La nivel global, HP a raportat un declin de 13% al vanzarilor de PC-uri in T2 si o scadere de 24% pe laptopuri, respectiv de 31% pe segmentul imprimantelor. "S-au inregistrat scaderi similare si in Romania, toate double-digit. Partea centrala si de est a Europei a fost afectata mai puternic de criza, iar segmentul IT, care avea cele mai mari cresteri in aceste zone, inregistreaza acum cel mai mare regres", a precizat Enache.
Veniturile din servicii ale HP au urcat cu 99% la nivel mondial datorita preluarii EDS. Anul fiscal trecut, incheiat in octombrie, compania a inregistrat o crestere de peste 10% a afacerilor. Anul calendaristic s-a incheiat insa slab, trimestrul al patrulea din 2008 marcand cu adevarat debutul crizei in Romania.
Inceputul de an nu a marcat o imbunatatire a activitatii in IT, spune Enache, subliniind ca practic toate companiile mari si mici au avut o reactie "legitima" de a-si taia costurile. "Cred ca inca nu am depasit aceasta prima reactie. Nu am ajuns in momentul in care companiile se gandesc ce sa faca pentru a iesi din criza si cum sa foloseasca IT-ul ca sa isi reduca pe fond costurile."
 
2.000 de angajati in centrul de servicii regional
Seful HP spune ca, in conditiile reducerii importante a volumului de activitate fata de anul trecut, compania a operat o serie de reduceri de costuri pentru a mentine profitabilitatea. "Cred ca este cunoscut faptul ca in cadrul HP salariile se reduc pornind de la nivel de CEO. Eu mi-am redus deja salariul cu 20%", a spus Enache.
HP este una dintre cele mai mari companii din Romania, avand peste 2.300 de angajati, dintre care aproape 2.000 sunt specialisti IT care lucreaza intr-un centru de servicii regional, care serveste HP si clienti din EMEA (Europa, Orientul Mijlociu si Africa). Compania avea aproximativ 2.000 de angajati la inceputul lui 2008. HP Romania avea trei angajati in momentul infiintarii reprezentantei locale, in 1997.
HP mai are un centru de dezvoltare software la Cluj, unde lucreaza 80 de oameni, iar personalul de vanzari si marketing nu depasesste 60 de persoane.
In urma cu un an si jumatate, HP a achizitionat cu 1,6 mld. dolari compania Opsware, care detinea centrul din Cluj. HP a continuat investitia, recrutand absolventi ai Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca. "Avem 80 de ingineri extrem de bine pregatiti, care lucreaza la dezvoltarea unor produse software din grupul Business Service Automation", a precizat Enache.
Seful HP spune ca recrutarea sau disponibilizarea de personal depinde de necesitatile de business. "Daca necesitatile de business impun sa atragem noi resurse, vom atrage. Pe de alta parte, daca piata IT se va degrada in continuare si daca nu va exista niciun fel de activitate in sectorul public, probabil ca s-ar putea sa reducem numarul de angajati", a explicat Enache.
 
Asteptari de la piata publica
Sectorul public reprezenta anul trecut circa 30% din afacerile HP, iar acum ponderea este nesemnificativa. "Daca guvernul reuseste sa rezolve unele probleme tehnice legate de folosirea fondurilor structurale, eu cred ca am putea vedea o relansare a proiectelor si in zona europeana in a doua parte a anului.
Pe de alta parte, Romania trebuie de asemenea sa finalizeze si proiecte importante legate de angajamente luate in momentul intrarii in Uniunea Europeana, cum ar fi securizarea frontierelor, proiectele legate de accesul in spatiul Schengen, pasapoartele electronice. Din pacate, toate aceste proiecte sunt mult ramase in urma", a declarat Enache.
El se asteapta ca Guvernul sa acorde mai multa atentie acestor aspecte, dupa ce va fi rezolvat problemele din domeniul macroeconomic.
In alta ordine de idei, reprezentantul HP crede ca nici firmele sau antreprenorii privati nu pot sa astepte "ascunsi intr-un bunker" sa treaca furtuna crizei. "Orice companie serioasa, orice institutie, va trebui sa se gandeasca la o strategie pentru a fi mai profitabila si pentru a-si reduce costurile pe fond. Unul dintre instrumente este, evident, IT-ul."
 
Dupa 12 ani la varful HP, Enache nu are planuri de retragere
Radu Enache, 60 de ani, conduce HP Romania de la infiintarea reprezentantei locale in 1997, fiind unul dintre cei mai longevivi manageri din industria locala de IT. El a venit la HP dupa o cariera de peste 25 de ani in mediul academic, ca profesor al catedrei de Electrotehnica a Universitatii Politehnica Bucuresti. In perioada 1992 - 1997, a fost directorul de vanzari al furnizorului de servicii IT S&T Romania, care era atunci singurul distribuitor autorizat al produselor HP pe piata locala.
In anul 2001, cand HP a cumparat la nivel global compania Compaq Computer, Radu Enache a ramas in functie, in fata lui Mihai Pascadi, care conducea la acea vreme filiala locala a firmei rivale.
Enache spune de altfel ca asociaza o mare parte a vietii sale cu dezvoltarea HP in Romania, activitate pe care intentioneaza sa o continue si in anii ce urmeaza. "Planurile sunt sa crestem activitatea si sa dezvoltam prezenta Hewlett-Packard in Romania. Sunt optimist, cred in sansa Romaniei si cred ca avem multe de facut in continuare", a declarat el.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24