Business Hi-Tech

RCS&RDS lanseaza internet si telefon fix prin reteaua 3G la 10 lei pe luna

RCS&RDS lanseaza internet si telefon fix prin reteaua 3G la 10 lei pe luna
24.03.2010, 00:00 3725

RCS&RDS, una dintre cele mai mari companii telecom locale, alansat o oferta prin care le propune clientilor existenti pentruserviciile sale de televiziune sa cumpere si telefonie fixa siinternet printr-un echipament care se conecteaza la reteaua detelefonie mobila 3G, la preturi care pornesc de la 10 lei (2,45euro) pe luna.

Una dintre cele mai importante mize ale acestei lansari oreprezinta baza de 1,1 milioane de clienti pe televiziunea prinsatelit, aflata preponderent in mediul rural, pe care RCS&RDSspera sa o convinga sa achizitioneze un nou serviciu. Cea mai marecompanie telecom controlata de un roman, cu afaceri de 710 mil. $anul trecut, spera ca astfel sa profite de faptul ca in mediulrural si in orasele mici infrastructura de telefonie fixa esteinexistenta sau are o acoperire redusa. Pana acum, aceastastrategie de a convinge clientii de TV sa cumpere si alte serviciia dat rezultate: din cei 2,7 milioane de clienti pe serviciile TVai RCS&RDS din Romania 1,1 milioane au cumparat si internetfix, 1,5 milioane - telefonie fixa (prin cablu), iar 1,35 milioane- telefonie mobila. De altfel, cifrele au fost suficient de maricat sa atraga atentia gigantului Deutsche Telekom, care nominalizeaza acum operatorii TV care se extind agresiv pesegmentul telecom pe lista celor mai importante amenintaricompetitive.

"Asa cum o arata cazul RCS&RDS si UPC, din ce in ce maimulti operatori de servicii TV intra pe pietele noastre. Ceea cevedem este ca disponibilitatea ridicata a oamenilor de a platipentru TV este o metoda de a ne pastra clientii si de a reducenumarul celor care renunta la serviciile noastre, in special latelefonia fixa", declara recent Guido Kerkhoff, managerul DeutscheTelekom (DT) care raspunde de anul trecut de operatiunile nemtilorin Europa de Sud-Est. DT controleaza in Romania companiileRomtelecom, Cosmote (Zapp) si Germanos. Pentru a profita deapetitul clientilor pentru servicii TV, grupul german vrea saajunga in 2012 in Europa de Sud-Est la 3 milioane de clienti sivenituri de 500 mil. euro din TV, fata de 1,9 mil. clienti si 200mil. euro venituri in 2009. Romtelecom avea la finele anului trecutputin peste 0,9 milioane de clienti pe TV, fiind numarul trei pepiata, dupa RCS si UPC.

Prin oferta de telefonie fixa si internet prin reteaua 3G,RCS&RDS intra in competitie cu Orange si Cosmote (Zapp), careau oferte asemanatoare insa la tarife mai mari. La Orange, spreexemplu, cel mai mic tarif lunar pentru un pachet care includeservicii de telefonie fixa si internet este de 11,9 euro. Zapp,operator cumparat anul trecut de Cosmote, este prima companie carea lansat acest tip de serviciu in Romania, in anul 2006. Pe langaabsenta unei retele de magazine si astfel a posibilitatilor maimici de vanzare si suport pentru clienti, una dintre problemelecompetitive ale RCS&RDS in fata rivalilor este aria deacoperire a retelei proprii 3G, care ii limiteaza posibilitatea dea atrage noi clienti.

Pentru a avea acces la servicii clientii RCS&RDS primescgratuit in custodie fie un echipament asemanator unui telefon fix,fie un modem la care se poate conecta un telefon fix. Ambeleechipamente pot fi folosite pentru conectarea la internet. OfertaRCS& RDS de internet si telefonie fixa prin reteaua 3G estedisponibila si pentru clientii companiei pentru serviciul de cabluTV sau telefonie fixa. De asemenea, in anumite zone din tara,RCS&RDS le ofera clientilor pentru cablu sau satelit TVposibilitatea de a achizitiona doar serviciul de telefonie fixa. Lasfarsitul anului trecut RCS&RDS avea 90.000 de clienti pentruserviciul de telefonie fixa prin reteaua mobila. Orange, Vodafone,Cosmote (prin Zapp) si Romtelecom ofera de asemenea servicii detelefonie fixa prin reteaua mobila.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO