Business Hi-Tech

Reţeaua de socializare Facebook, de trei ori mai valoroasă decât acum patru ani

Reţeaua de socializare Facebook, de trei ori mai valoroasă decât acum patru ani

Autor: Magraon Andreea

03.01.2011, 23:54 71

Facebook, cea mai mare reţea de socializare din lume, a obţinuto finanţare de 500 de milioane de dolari de la banca de investiţiiGoldman Sachs şi de la compania rusă Digital Sky Technologies, ceeace evaluează compania la 50 de miliarde de dolari, relateazăcotidianul american The New York Times.

Potrivit unor surse apropiate situaţiei citate de cotidian, sumade bani va ajuta Facebook să "fure" angajaţii valoroşi de lacompaniile rivale, să lanseze noi produse şi să facă achiziţii.Compania nu este listată la bursă, iar Mark Zuckerberg, CEO-ul şifondatorul Facebook, exclude acest lucru în viitorul apropiat.

Reţeaua de socializare, înfiinţată în 2004, are peste 500 demilioane de utilizatori în lume, dintre aceştia 2,13 milioane fiinddin România, potrivit datelor de pe site-ul companiei. Facebook eraevaluată în urmă cu patru ani la 15 mld. dolari. La 50 de miliardede dolari, Facebook ar depăşi ca valoare companii precum eBay,Yahoo! sau Time Warner.

Finanţarea a avut loc în contextul în care Securities andExchange Commission (autoritatea de supraveghere a pieţei decapital din SUA) a început recent o anchetă asupra acţiunilorcompaniilor de internet nelistate, precum Facebook, Twitter, Zyngasau LinkedIn.

Unii experţi consideră că autorităţile vor în primul rând sădetermine dacă anumite companii profită de piaţa privată pentru aevita criteriile de transparenţă şi raportare impuse de listarea labursă.

Finanţatorii privaţi ai Facebook ar putea totodată să facăpresiuni asupra companiei pentru a determina managementul săderuleze o ofertă publică iniţială. În cazul giganţilor Microsoftşi Google, popularitatea acţiunilor pe piaţa privată a determinatîn final listarea companiilor la bursă.

Goldman Sachs a investit 450 milioane de dolari, iar Digital SkyTechnologies a adus alte 50 de milioane de dolari, potrivitacordului de finanţare. Compania rusă a cumpărat în urmă cu doi ani2% din acţiunile Facebook pentru 200 de milioane de euro. Analiştiisusţin că participaţia Digital Sky Technologies la Facebook a ajunsînsă la 10%, după ce compania a cumpărat acţiuni şi de la angajaţiireţelei.

Compania este deţinută în prezent de mai mulţi investitoriprecum Peter Thiel, Accel Partners, Microsoft, care a făcut în urmăcu trei ani o infuzie de capital de 240 de milioane de dolaripentru 1,6% din acţiuni, şi Digital Sky Technologies. Zuckerbergare 24% din acţiuni.

Pentru fondatorul reţelei de socializare, tranzacţia cu GoldmanSachs şi investitorii ruşi ar putea reprezenta dublarea averiipersonale. Forbes estima averea lui Mark Zuckerberg la 6,9 mld.dolari când Facebook era evaluată la 23 mld. dolari la jumătateaanului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO