Business Hi-Tech

Rivalul rusesc al Google vrea 1 miliard de dolari din listarea la bursă

Autor: Magraon Andreea

22.02.2011, 23:44 60

Yandex, cel mai folosit motor de căutare din Rusia,intenţionează să obţină 1 miliard de dolari din listarea la bursaNASDAQ în al doilea semestru al anului, relatează cotidianul rusVedemosti.

Compania a angajat băncile Morgan Stanley şi Deutsche Bank să seocupe de listarea la bursă.

Motorul de căutare a raportat afaceri de 410 milioane de dolariîn 2010, 88% din venituri provenind din publicitate. Compania aavut intenţia de a se lista la bursă în 2008, dar planurile au fostamânate din cauza crizei financiare. Acum este momentul potrivit,relatează Vedemosti, care a amintit de finanţările obţinute degiganţi internet precum Facebook sau Twitter, dar şi listareaanunţată la bursă a Mail.ru, cel mai mare portal de internet dinRusia.

Înfiinţat în 1997, Yandex este una dintre puţinele companii carefac concurenţă Google, cel mai popular motor de căutare din lume,pe piaţa rusească. Yandex are o cotă de 50% pe piaţa rusească, 27%în Ucraina şi 24% în Kazahstan. Site-ul motorului de căutare atragelunar în Rusia 54 de milioane de utilizatori şi 8,5 milioane deutilizatori pe telefonul mobil. Luna aceasta compania a fost intratpe locul 26 în top 50 cele mai inovative companii din lume realizatde revista americană American Fast Company. Yandex s-a clasatînaintea unor giganţi precum IBM, Microsoft, CISCO şi Samsung.

Yandex este a doua mare companie de internet din Rusia care şi-aanunţat planurile de a se lista la bursă.

Mail.ru, cel mai mare portal de internet din Rusia, care deţine10% din reţeaua de socializare Facebook, a anunţat în lunaoctombrie 2010 că intenţionează să se listeze la bursa de laLondra. Valoarea companiei era estimată la finele anului trecut la5,7 miliarde de dolari.

Cei mai mari investitori ai Mail.ru sunt oligarhul rus AlişerUsmanov, acţionar şi la clubul britanic de fotbal Arsenal, şi IuriMilner, actualul director executiv al grupului, şi omul de afaceriGrigori Finger. Mail.ru era cunoscut anterior sub numele DigitalSky Technologies.

Necunoscută în afara Rusiei până anul trecut, când a cumpărat 2%din acţiunile Facebook pentru 200 mil.

euro, Mail.ru a devenit unul dintre principalii investitori dinSilicon Valley. Are acţiuni la ICQ, un serviciu de mesagerie, şiZynga, producătorul de jocuri online.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO