Business Hi-Tech

SAP Romania: Vrem sa crestem cu 20% in acest an

19.07.2004, 00:00 25

Veniturile obtinute de producatorul de aplicatii software pentru afaceri SAP in Romania au crescut cu 58% anul trecut fata de 2002, conform datelor prezentate de compania de analiza a pietelor IDC.
Incasarile din 2002 ale producatorului german pe piata romaneasca, din licente si mentenanta a aplicatiilor de business - EAS (enterprise application suites) - se cifrau la 3,45 milioane de dolari, conform datelor IDC. Cota de piata a companiei era atunci de 27,3%, de doua ori mai mare decat in 2001. Practic, anul trecut SAP si-a consolidat pozitia pe aceasta piata, ramanand principalul furnizor de astfel de aplicatii in Romania.
SAP a ocupat de asemenea in 2003 primul loc pe piata de aplicatii CRM (Customer Relationship Management- pentru relatiile cu clientii). Aici, compania germana a realizat incasari la nivel anual de 820.000 de dolari, cifra considerata dubla fata de principalul competitor pe acest segment.
"Ne propunem pentru 2004 o crestere medie a incasarilor de 20%", a declarat pentru Ziarul Financiar Valentin Tomsa, directorul reprezentantei locale a SAP. Pe parcursul anului trecut, compania si-a consolidat reteaua de parteneri pe piata locala, semnand trei contracte noi. Companiile soft partenere au primit astfel dreptul de a distribui si implementa pachetele de aplicatii SAP. Numarul clientilor-companii care utilizeaza astfel de aplicatii a crescut la 79 la finalul lui 2003.
Anul acesta, SAP si-a extins si pe piata locala parteneriatele cu marile companii furnizoare de servicii IT. SAP si divizia de consultanta a IBM au anuntat ca
vizaza bancile si institutiile financiare cu solutii la cheie. De asemenea, compania germana si-a extins colaborarea cu Siemens Business Services, pentru a ataca sectorul public.
"Pe viitor, ne vom concentra eforturile catre sectorul public, utilitati, sectorul financiar si de productie. Totodata, abordam cu o strategie specifica si companiile mici si mijlocii", a declarat Valentin Tomsa. Printre clientii SAP din Romania se numara Allianz, Electrica, Sidex, Metro, OMV, Unita, Alcatel, Regia Autonoma de Transport Bucuresti, Holcim, BCR, BRD, Arpechim Pitesti si Azomures Targu Mures.
Piata locala de aplicatii software pentru afaceri (EAS) s-a cifrat anul trecut la 28,09 milioane de dolari, spun analistii IDC. Incasarile s-au dublat fata de 2002, cand ajungeau la 14,58 milioane de dolari, cu 28% mai mult fata de de 2001. Asta in conditiile in care piata toala de aplicatii software a insumat anul trecut in Romania 42 de milioane de dolari, conform raportului EITO (European Information Technology Observatory), care se bazeaza tot pe cifre IDC.
Analiza IDC a relevat faptul ca pe piata romaneasca se cauta tot mai mult solutiile IT cunoscute la nivel international. "Pentru a avea succes, aceste suite de aplicatii au fost adapatate specificului pietei locale. Luand in calcul numarul mare de companii care solicita astfel de solutii, ne asteptam ca fenomenul sa aiba un traseu ascendent si in urmatorii ani", a explicat Laurentiu Popescu, analist al IDC Romania.



dan.dragomir@zf.ro



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO