Business Hi-Tech

Şeful diviziei internet a Vodafone a demisionat

Autor: Adrian Seceleanu

29.09.2010, 23:51 32

Pieter Knook, arhitectul acţiunilor grupului Vodafone pesegmentul internetului mobil, şi-a dat demisia din funcţie pefondul unor semnale că operatorul dă înapoi în lupta sa cu rivalica Apple şi Google, scrie Financial Times.

Knook, care a fost recrutat de la Microsoft în anul 2008 pentrua conduce nou-înfiinţata divizie de servicii de internet a grupuluibritanic, pleacă după ce segmente importante ale operaţiunilordiviziei au fost stopate.

Potrivit publicaţiei britanice, Vodafone a încercat - prindecizia de a înfiinţa divizia de net în 2008 - poziţionarea calider în furnizarea de servicii web, evitând astfel să fie o simplăreţea care să transporte conţinutul altor companii.

Dar Vodafone întâmpină probleme în a concura cu serviciileApple, care are avantajul vital al primului venit în piaţasmartphone-urilor, prin intermediul iPhone. Google are, deasemenea, succes cu Android, sistemul său de operate pentrutelefoanele mobile inteligente.

Arun Sarin, fostul director executiv al grupului Vodafone, arealizat achiziţii de zeci de milioane de lire sterline pentru asusţine strategia amobiţioasă a grupului pe segmentul de serviciide internet.

Vittorio Colao, care l-a înlocuit pe Sarin în 2008, a lansatsuita de servicii de internet a companiei denumită Vodafone 360 înluna septembrie a anului 2009. În iulie, compania a oprit vânzareatelefoanelor de vârf Vodafone 360 caere erau realizate de Samsungşi care fuseseră create pentru a concura cu iPhone şi terminalelebazate pe platforma Google Android. Vodafone încearcă acum săinstaleze softul pe cât mai multe terminale posibile.

O altă schimbare de strategie a fost închiderea companieiWayfinder, pe care Vodafone a cumpărat-o anul trecut pentru 22 demilioane de lire sterline. Wayfinder era specializată în hărţipentru telefoanele mobile. Anul trecut Google a decis să oferehărţi gratuit pe terminalele cu Android. Nokia, care furnizează deasemenea hărţi pentru mobilele sale, a început de asemenea să leofere gratuit.

Vodafone a anunţat la începutul săptămânii că şeful divizieiinternet a luat decizia să plece. Oficialii companiei au precizatîn acelaşi timp că serviciile Vodafone 360 şi strategia grupului înlegătură cu acest produs rămân "neschimbate". Knook, care a refuzatsă ofere detalii despre demisie, a plecat şi în contextulschimbărilor din structura organizaţională a grupului, potrivitpresei internaţionale.

"Odată cu recentele schimbări din structura organizaţională agrupului Vodafone şi cu crearea unei divizii comerciale, putemconfirma că Pieter Knook a luat decizia de a părăsi companie",potrivit unui anunţ al Vodafone.

Pieter Knook descria Vodafone 360 drept un "proiectextraordinar", dar recunoştea că operatorul se confruntă cu unnumăr în creştere de competitori pe segmentul serviciilor deinternet.

Vodafone 360 integrează într-un spaţiu comun atât informaţiileavând drept sursă alte reţele sociale (cum este Facebook), cât şidate privind apelurile sau locul în care se află persoanele dinagenda unui utilizator, plus fotografii şi muzică. Vodafone 360este de fapt la rândul său o reţea socială, pe lângă "importul"datelor din reţelele existente.

Vodafone, la fel ca alţi operatori telecom, înregistreazăprogrese în cadrul eforturilor de a evita să devină un furnizor"orb" de conţinut, scrie Financial Times. Grupul a început săelimine tarifele care le oferă utilizatorilor de smartphone-uriconsum nelimitat de date, în linie cu decizii similare luate dealţi giganţi din telefonia mobilă.

Vodafone este numărul doi pe telefonie mobilă în România, cuafaceri de 930 mil. euro în 2009, potrivit datelor de la MinisterulFinanţelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24