Business Hi-Tech

Siveco: Mai mult ca sigur vom face achizitii interne. Poate si externe

01.02.2006, 20:51 16

Strategia Siveco Romania, integrator de solutii informatice, prevede pentru acest an extinderea operatiunilor in afara Romaniei, "mai mult ca sigur" achizitii pe piata interna de milioane de dolari si investitii in cercetare si dezvoltare de 6-8 milioane de dolari (4,9-6,6 milioane de euro).

Zona vizata de catre oficialii companiei pentru extindere este Europa Centrala si de Est. "In acest moment cea mai interesanta piata pentru noi va fi cea in care se vor organiza licitatii pentru solutiile oferite de noi. Stim ca in tarile din jurul nostru exista si va aparea nevoia pentru tipul de solutii oferite de noi", a declarat pentru Ziarul Financiar Irina Socol, director general al Siveco.

"Ritmul de crestere al companiei noastre este sensibil mai mare decat ritmul de crestere al pietei IT din Romania si tocmai de aceea cautam oportunitati in afara tarii", a precizat Socol.

Printre solutiile pe care oficialii Siveco doresc sa le ofere in afara tarii se numara solutii de eLearning, eHealth si eBussines, domenii pentru care sunt alocate 6-8 milioane de dolari pentru cercetare si dezvoltare. "Spre exemplu, pentru eventualele proiecte complexe derulate in Uniunea Europeana, solutiile oferite de Siveco ar putea fi doar o componenta.

Pentru Siveco pe langa proiectele guvernamentale, alte sectoare intersante ar putea fi reprezentate de invatamantul privat, dar si de eLearning-ul corporatist.

"Reteta cea mai buna de a intra pe o piata noua este prin intermediul parteneriatelor, folosind expertiza partenerilor locali", precizeaza Socol. Totusi, oficialii Siveco nu exclud nici posibilitatea de achizitii de companii in afara tarii daca se dovedeste mai util si mai profitabil. "Ceea ce va pot spune sigur in acest moment este faptul ca mai mult ca sigur in acest an o sa facem achizitii pe piata locala", spune Socol. Achizitia va fi de ordinul milioanelor si cel mai probabil va fi o companie cu o expertiza pe care la momentul respectiv Siveco nu o va detine sau va fi prea scump pentru a dezvolta o noua divizie de la zero.

Un alt proiect al companiei este Academia Siveco: studetii inscrisi vor primi bursa de la companie si au obligativitatea de a lucra la Siveco timp de trei ani la incheierea studiilor. Investitia initiala in acest proiect va fi in jurul sumei de 100.000 de dolari (82.000 de euro).

Daca in prezent produsele Siveco Romania sunt utilizate de catre 450 de beneficiari interni si 1.800 de clienti din alte 35 de tari ale lumii- conform declaratiilor companiei - pentru anul in curs oficialii companiei si-au propus atragerea a 120 de nume noi in portofoliul sau de clienti. In acest moment, marea majoritate a contractelor Siveco Romania in afara Romaniei sunt de oferire de servicii de outsourcing, de pilda pentru HP Germania.

Siveco Romania a avut o cifra de afaceri pe anul trecut de 37,6 mil. $ (31 mil. euro), cu o crestere de 40% fata de 2004. "Pentru acest an dorim o crestere a cifrei de afaceri cu 20% si de asemenea cresterea numarului de angajati cu 200, fata de 450 cat avem in acest moment", precizeaza Socol.

In acest moment actionarii companiei sunt Siveco Netherlands (42,2%), Intel Capital si Entreprise Investors (32,5%) si managementul companiei (25,3).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO