Business Hi-Tech

Sony ridica miza pe piata consolelor de joc

15.07.2004, 00:00 21

Japonezii de la Sony au anuntat ca vor lansa o noua consola de jocuri anul viitor, obligandu-i practic pe strategii de la Microsoft sa se grabeasca cu lansarea unui succesor pentru Xbox.
Seful departamentului jocuri al Sony a declarat ca planuieste prezentarea noii console anul viitor la targul anual de jocuri video din Los Angeles, numit E3.  "Au existat unele zvonuri ca proiectul nu se dezvolta foarte bine, dar ne asteptam sa avem un model functional la E3. Mergem inainte conform planului", a precizat el.
Oficialul Sony nu a mentionat data lansarii comerciale a noii console, dar responsabilii companiei japoneze au afirmat ca aceasta va urma planul de lansare al predecesoarei PlayStation 2, care a iesit pe piata in Japonia la aproape un an dupa ce a fost prezentata publicului. Analistii spun ca asteapta o lansare pe piata din Statele Unite in 2006. PS2 a avut avans de un an inaintea competitorilor Microsoft Xbox si Nintendo GameCube si are o retea de distributie mondiala mult mai larga decat a celor doi competitori luati la un loc.
Targul E3 de anul viitor ar putea fi o scena pentru noi actori. Nintendo deja a anuntat prezentarea noii console "Revolution" la eveniment. "Mingea este in terenul celor de la Microsoft. Daca Sony va prezenta PS3 la targul E3 de anul viitor, atunci fara indoiala ca Microsoft si Nintendo vor dori sa prezinte propriile console", a apreciat un analist al grupului american de cercetare Schwab SoundView.
Oficialii de la Microsoft au afirmat in mod repetat ca noua consola botezata Xbox Next nu va fi depasita pe piata de catre Sony. "Se pare ca Microsoft este destul de avansata in acest moment. Compania a pornit pe picior gresit, dar se pare ca au prins din urma si se vor sincroniza", a precizat un analist al KBC Securities din Tokio. "Un singur lucru este sigur: Acest eveniment va schimba in mod semnificativ peisajul industriei din domeniu", considera el.
Comentariile oficialilor Sony legate de noua consola au constituit tema principala a unei intalniri menite initial sa anunte data lansarii consolei PlayStation Portable (PSP). Cunoscut ca fiind unul dintre creatorii PlayStation, seful diviziei Sony specializate in jocuri a sprijinit inca o data proiectul PSP. Prima consola portabila de la Sony urmeaza sa fie lansata in Japonia inainte de finele anului si in Europa si Statele Unite pana pe 31 martie 2005. "Am ajuns la momentul in care exista un PlayStation pentru fiecare televizor. Visul nostru este cate un PSP pentru fiecare om", a declarat oficialul Sony.



claudiu.andone@zf.ro




Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24