Business Hi-Tech

Sony: Romania a cazut mai rau ca alte piete. In 9 luni s-au vandut 200.000 de laptopuri

Sony: Romania a cazut mai rau ca alte piete. In 9 luni s-au vandut 200.000 de laptopuri
25.10.2009, 23:28 78

Vanzarile de calculatoare din Romania au scazut intr-un ritm maiaccelerat decat pe alte piete din regiune, insa aceasta tendinta nueste echivalenta cu un inghet al vanzarilor pentru produsele maiscumpe, spune Taiju Ishikawa, Branch Manager al Sony pentruRomania.

"Romania cunoaste un impact mai puternic al scaderii de vanzaridecat celelalte tari est-europene, care cunosc o scadere de 30%. Pebaza informatiilor existente, totalul vanzarilor din piata esteestimat la peste 200.000 de unitati, inclusiv cele din al treileatrimestru", a declarat Ishikawa pentru ZF.

Vanzarile de calculatoare s-au prabusit in acest an, cel maiafectat segment fiind cel al desktopurilor care tinde sa ajungaaproape de zero in conditiile unei scaderi de aproape 80% avanzarilor fata de anul trecut.

Scaderea vanzarilor de laptop-uri vine dupa cel mai bun an dinistorie pentru calculatoarele portabile din Romania: potrivitdatelor IDC, anul trecut romanii au achizitionat aproape o jumatatede milion de laptop-uri.

Plus 15% la livrari

Reprezentantul Sony se bazeaza insa pe o crestere cu 10-15% alivrarilor catre parteneri in ciuda situatiei de pe piata, inconditiile in care compania a lansat mai multe modele noi.

"Ne asteptam ca vanzarile (sales-out) sa creasca cu 15%, chiardaca piata cunoaste un declin de 40%. Consideram ca este inca unbun moment pentru Sony VAIO si avem mare incredere ca vom reusiodata cu aceasta lansare a modelelor din gama de toamna (10 modelecomplet noi)." Taiju Ishikawa crede ca pe langa noutatea modelelorin sine vanzarile ar putea fi stimulate si de pretul mai mic.Netbook-urile VAIO Mini au preturi pornind de la 2.000 de lei, iarlaptopurile din aceeasi serie au preturi de la 3.000 de lei.

Potrivit datelor de pe site-ul eMag, cel mai mare vanzator delaptopuri de pe piata locala, cel mai vandut model de netbook areun pret de 1.364 de lei.

Ishikawa crede insa ca si la preturi pornind cu 2.000 de leicompania poate ajunge la o cota importanta din vanzari. "Dorim saobtinem 10-15% din totalul vanzarilor din aceasta categorie deprodus."

Netbook-urile si laptop-urile, care au preturi pornind de laaproximativ 1.100, respectiv 1.500 de lei, au crescut in acest anca livrari si pe fondul promotiilor operatorilor telecom - care auincercat sa stimuleze consumul de servicii de internet. Cele maiimportante campanii au fost desfasurate de Orange, Romtelecom siVodafone.

De la 300 la 180 mil. euro?

Piata locala de laptopuri a inregistrat primul semn de revenirein al treilea trimestru, fata de prima parte a anului, iar avansulvanzarilor s-ar putea mentine pana la finele lunii decembrie,potrivit jucatorilor din piata. La finele anului, totalulvanzarilor de calculatoare portabile ar putea ajunge la 300.000 deunitati.

Conform unor estimari realizate de compania de analiza IDC inprima parte a anului, piata locala de laptopuri este asteptata sascada in 2009 la aproximativ 180 mil. euro, fata de 300 mil. euroanul trecut, in conditiile unei scaderi cu aproximativ 40% anumarului de unitati livrate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24