Business Hi-Tech

Statele si autoritatile UE au ajuns la un acord privind reducerea tarifelor de roaming

16.05.2007, 19:10 18

Statele membre si autoritatile UE au ajuns la un acord preliminar privind reducerea tarifelor de roaming percepute la utilizarea serviciilor de telefonie mobila pe teritoriul blocului comunitar, a declarat un oficial important al Comisiei Europene, citat de Reuters.
Seful directoratului pentru telecomunicatii al Comisiei Europene, Fabio Colasanti, a confirmat acordul.
"Va trebui supus aprobarii Parlamentului European si statelor membre", a afirmat Colasanti, pentru Reuters, dupa o intrunire la care au participat reprezentanti ai Parlamentului European, ai tarilor membre si ai Comisiei.
In primul an de aplicare a reglementarilor, pretul maxim platit de clienti va fi stabilit la 49 de eurocenti pe minut pentru efectuarea de apeluri in strainatate, respectiv 24 de eurocenti pentru primirea apelurilor, a declarat o sursa din cadrul UE.
Pragul pentru tariful de interconectare perceput operatorilor de telefonie mobila va fi de 30 de eurocenti pe minut, a mai spus sursa, precizand ca tarifele maxime mentionate vor scadea in viitor.
Limitele stabilite marti reprezinta un compromis intre institutiile europene, in conditiile in care Parlamentul a solicitat un tarif maxim de 45 de eurocenti pentru initierea apelurilor, respectiv 20 de eurocenti pentru primirea acestora, iar Germania, statul care detine presedintia UE, a propus impunerea unor limite de 60 de eurocenti, respectiv 30 de eurocenti.
In acelasi timp, asociatia operatorilor GSM (GSMA) a cerut ca limitele de pret sa fie stabilite la 65 de eurocenti, respectiv 35 de eurocenti, pentru a mentine concurenta din sector.
Europenii platesc peste un euro pe minut pentru realizarea de apeluri in strainatate, potrivit Comisiei Europene.
Pe de alta parte, nu este clar daca utilizatorii serviciilor de telefonie mobila vor beneficia automat de tarifele reduse sau daca va fi nevoie sa adreseze operatorilor o solicitare in acest sens, varianta agreata de statele UE si de operatori.
Comisia Europeana si Partidul Socialist, a doua mare formatiune din Parlamentul European, apreciaza ca efectul reglementarilor va fi diminuat, in cazul in care populatia nu va beneficia automat de limitarea tarifelor.
In cazul adoptarii acordului preliminar, este putin probabil ca reglementarile sa intre in vigoare inainte de sfarsitul verii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24