Business Hi-Tech

Stefanini, un producător brazilian: România trebuie să ia exemplul Marocului şi să declare IT-ul prioritate naţională

Andreea Stănescu, service delivery senior director EMEA

România are avantaje prin numărul mai mare de limbi străine vorbite, prin nivelul educaţional, cu toate provocările pe care le avem suntem foarte bine poziţionaţi pentru a ajunge la un milion de IT-şti în România.

Andreea Stănescu, service delivery senior director EMEA România are avantaje prin numărul mai mare de limbi străine vorbite, prin nivelul educaţional, cu toate provocările pe care le avem suntem foarte bine poziţionaţi pentru a ajunge la un milion de IT-şti în România.

Autor: Ioana Nita

16.03.2015, 00:08 888

România este deja un hub IT în Europa, însă acest sector s-ar putea dezvolta şi mai mult dacă s-ar crea un program şi o strategie naţională asumate pe termen lung la nivelul guvernului, de cel puţin 5-7 ani, astfel încât să existe un plan şi o continuitate care să permită creşterea ponderii acestei industrii în economie.

„Este evident că România a devenit un hub de IT din motive care ţin de forţa de muncă educată din mediul urban, de calitatea învăţă­mântului tehnic şi nu numai. Ceea ce cred eu că lipseşte este un program naţional şi o strategie în acest sens. Nu poţi să ajungi la un milion de informaticieni dacă cineva la nivel macro nu îşi pune întrebarea în primul rând cum scoatem volumul acesta (de forţă de muncă specializată - n.red.) şi în al doilea rând cum îi pregătim astfel încât ei să fie într-adevăr competitivi“, a declarat pentru ZF Andreea Stănescu, şefa operaţiunilor de servicii pentru Europa, Orientul Mijlociu şi Africa din cadrul Stefanini, furnizorul brazilian de servicii IT. Ea a dat exemplul Marocului, care în urmă cu 5-7 ani

şi-a propus să devină exportator de externalizare de servicii IT, iar pentru acest lucru a declarat sectorul IT o prioritate la nivel naţional. Astfel, s-a creat un minister al tehnologiei care a pus la punct un program care a inclus de la un cadru legislativ dedicat până la parcuri de business create special pentru companii de profil.

În prezent, orice companie IT care vrea să îşi deschidă o subsidiară în Maroc, are la dispoziţie tot ce îi este necesar în interiorul celor două parcuri de business create - de la consultanţă juridică până la cea financiară, precum şi alte servicii necesare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO