Business Hi-Tech

Studiu: Doar doi din zece români folosesc internetul pentru a face cumpărături

Numărul românilor care cumpără online a crescut cu 7% în ultimii patru ani

Numărul românilor care cumpără online a crescut cu 7% în ultimii patru ani

Autor: Simona Tatu

10.02.2017, 00:04 347
Românii se află pe ultimul loc în ceea ce priveşte frecvenţa cu care cumpără online bunuri şi servicii, arată un studiu al Eurostat. Doar doi din zece utilizatori români cu vârste cuprinse între 16 şi 75 de ani au făcut cumpărături online în anul 2016, în timp ce opt din zece utilizatori din Marea Britanie, Danemarca şi Germania au comandat online bunuri şi servicii în aceeaşi perioadă.
 
Pe primul loc în Europa în achiziţia de bunuri şi servicii se află Marea Britanie, 85% dintre utilizatorii de internet bri­tanici obişnuind să facă shopping online. De asemenea, şi în ţări precum Germania, Danemarca, Luxemburg, Olanda şi Franţa s-au înregistrat ponderi de peste 70%. La celălalt pol, cu cea mai mică pondere după România, se află Bulgaria şi Cipru.
 
În ultimele 12 luni din 2016, în România peste trei milioane de persoane au cumpărat cel puţin o dată online bunuri şi servicii, cum ar fi articole vestimentare, arti­cole pentru casă, bilete de vacanţă sau cărţi.
 
Numărul ro­mânilor care cum­pără online a cres­cut cu 7% în ultimii patru ani, după ce, în 2012, doar două milioane de români foloseau internetul în acest scop.
 
La nivelul Europei, apropximativ 200 de milioane de utilizatori au făcut tranzacţii online în ultimele 12 luni ale anului 2016.
 
Per total, numărul cumpărătorilor online este în creştere, cei mai activi cumpărători din mediul online fiind tinerii între 16 şi 24 de ani şi persoanele cu vârste între 25 şi 54 de ani (în proporţie de aproape 70%).
 
Hainele şi articolele sportive au fost cele mai cumpărate produse la nivelul UE, acestea au avut o pondere de 61%.
 
Totodată, biletele de vacanţă (52%), biletele la diverse evenimente culturale (38%) şi cărţile (33%) s-au aflat printre alegerile cumpărătorilor europeni, mai arată rezultatele studiului.
 
În perioada 2012-2016, ponderea cumpărătorilor online la nivelul UE a crescut de la 59% la 69%. Singura ţară care nu a cunoscut o creştere în perioadă menţionată a fost Malta, unde ponderea celor care au făcut cumpărături online a scăzut cu 3% în 2016 faţă de 2012.
 
Un sfert dintre utilizatorii de internet fac shopping online măcar o dată pe lună, existând chiar persoane care comandă online şi de trei-patru ori pe lună (aproape 10%), arată datele pentru Europa.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO