Business Hi-Tech

Talpeş, Bitdefender: România poate exporta IT de 5-10 mld. €

Florin Talpeş, CEO şi fondator al Bitdefender

Propunem un focus pe dezvoltarea capacităţilor de multilingvism în universităţile tehnice şi introducerea gestiunii relaţiei cu clienţii ca materie de studiu în toate facultăţile şi în liceu.

Florin Talpeş, CEO şi fondator al Bitdefender Propunem un focus pe dezvoltarea capacităţilor de multilingvism în universităţile tehnice şi introducerea gestiunii relaţiei cu clienţii ca materie de studiu în toate facultăţile şi în liceu.

Autor: Ioana Nita

10.01.2015, 07:47 876

România poate ajunge în zece ani de zile la exporturi de 5-10 mld. euro din IT dacă îi va susţine atât pe antreprenorii locali care ies pe pieţele externe, cât şi pe giganţii care creează pe plan local centre de cercetare şi servicii, iar numărul de angajaţi din centrele de suport şi outsourcing poate ajunge în acelaşi interval la 500.000 dacă şi sistemul educaţional va fi concentrat pe formarea de specialişti în limbi străi­ne, economie şi tehnologie - de care au nevoie aceste firme, afirmă Florin Talpeş, CEO şi fondator al Bit­De­fender, una dintre cele mai mari companii româneşti de tehnologie cu operaţiuni la nivel internaţional.

„E o industrie cu un potenţial de export foarte mare, cu valoare adău­gată foarte mare, poate fi vorba de 5-10 miliarde euro anual în 10 ani. (…) Pu­tem creşte de la sub 100.000 de joburi, în 2014, în outsourcing / BPO, la peste 500.000.“ O prioritate a acestui program ar trebui să fie subvenţionarea unui procent din costurile înregistrate de firmele româneşti de tehnologie cu patentarea produselor proprii pe pie­ţele externe, care este costisitoare şi greu de susţinut de companiile abia înfiinţate, afirmă fondatorul Bitdefender.

„Industria cu cea mai mare valoare adă­u­gată poate fi industria inovativă de IT&C, cea care merge în nume propriu pe pieţele internaţionale cu produse / tehnologii rezultate în urma eforturilor proprii de cercetare & dezvoltare. Enume­răm două piedici care odată eliminate mă­car parţial ar putea contribui la accelerarea dezvoltării acestei industrii: activitatea de înregistrare a patentelor şi di­ficultatea găsirii de specialişti în Ro­mânia care să poată fi folosiţi pentru atacarea pieţelor internaţionale.“

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO