Business Hi-Tech

Telefonie fixa RCS & RDS, chiar din ianuarie pentru firme

28.10.2002, 00:00 52

Grupul de firme Romania Cable Systems&Romania Data Systems (RCS&RDS) va fi pregatit sa furnizeze, la inceputul anului 2003, servicii de telefonie fixa, intr-o prima faza pentru clienti din gama business, intrucat consumul de servicii pe segmentul interurban si international este mai ridicat, a declarat directorul general al grupului RCS&RDS, Alexandru Oprea.
"Vom avea un avantaj concurential fata de ceilalti competitori, si anume integrarea transmisiilor de date si Internet si a serviciilor de voce si imagine in pachete complete. Grupul isi propune sa devina, pe termen lung, un important operator de telecomunicatii in Europa Centrala si de Est", a spus Oprea.
Reprezentantul RCS&RDS a adaugat ca este prematur sa se stabileasca obiective pentru primele sase sau 12 luni dupa momentul liberalizarii.
"Vom putea face o previziune dupa ce vom cunoaste completarile la cadrul legislativ si conditiile de interconectare cu RomTelecom. In acest sens, aplicarea tarifelor de interconectare recomandate de Uniunea Europeana ar fi un real castig pentru consumatori. La fel de importanta ca si crearea cadrului legislativ va fi, insa, si punerea in aplicare a acestor legi", a mai aratat Oprea.
La inceputul lunii iulie, grupul de firme RCS&RDS a anuntat ca intentioneaza sa devina, de la 1 ianuarie 2003, operator de telefonie fixa, pentru a furniza servicii de telefonie pentru convorbiri locale, interurbane si internationale.
"In urma acestui anunt, foarte multe companii s-au aratat interesate de alternativa de servicii de telefonie fixa ale RCS&RDS. Suntem deschisi oricarei colaborari si invitam toate companiile interesate la discutii privind posibilitatea de a deveni parteneri pentru servicii de telecomunicatii", a mai spus Oprea.
Operatorul de televiziune prin cablu RCS, principala companie a grupului, a inceput in 1998 un program investitional in valoare de 100 milioane de dolari pentru realizarea unei retele nationale de transmisii de date si Internet si servicii de voce si imagine.
"Grupul a instalat o retea de fibra optica inter-orase, cu o lungime de peste 2.000 de km, dintr-un proiect total de 4.300 kilometri, care conecteaza orasele Bucuresti, Ploiesti, Brasov, Targu Mures, Cluj-Napoca, Oradea, Arad, Timisoara, Craiova, Sibiu si Alba Iulia si retele metropolitane in cateva zeci de orase. Aceste retele ne vor permite sa furnizam servicii de telefonie fixa la nivel national", a afirmat Oprea.
El a adaugat ca investitia grupului RCS&RDS este finantata atat din surse proprii, cat si din surse atrase (credite bancare, plasamente private, s.a.).
"Reteaua nationala este realizata pe suport de fibra optica, avand echipamente bazate pe tehnologia SDH (Synchronous Digital Hierarchy) si o capacitatea de transmisie a datelor de 2,5 Gbps. Reteaua poate fi imbunatatita oricand cu noi tehnologii sau capacitati suplimentare", a mai spus directorul general al grupului RCS&RDS.
Infrastructura de fibra optica este interconectata cu retelele europene ale Deutsche Telekom (Matav), KPN (Pantel) si Vivendi. De asemenea, exista conexiuni cu peste 200 de operatori in puncte importante din Europa, si anume Frankfurt, Paris, Londra, Milano, Amsterdam si Budapesta.
Grupul RCS&RDS desfasoara operatiuni in Romania (peste 70 de retele, din care 16 in orase mari, incluzand Bucuresti), in Ungaria (al treilea operator dupa cota de piata) si Slovacia (al doilea operator de pe piata), deservind peste 700.000 de clienti.
Grupul de firme RCS&RDS a incheiat anul anul 2001 cu o cifra de afaceri de 32 de milioane de dolari, pentru acest an conducerea grupului estimand incasari de peste 40 de milioane de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels