Business Hi-Tech

Telefonul-portofel, tot mai aproape de buzunare

01.08.2005, 18:05 17

Imaginati-va ca nu veti mai avea nevoie sa va scotociti in buzunare dupa portofel atunci cand platiti cumparaturile la supermarket sau cand intrati intr-un cinematograf, pentru ca va fi suficient sa fluturati telefonul mobil in fata unui cititor electronic.

Exista deja utilizatori din Asia si Europa care pot sa duca la bun sfarsit mici tranzactii precum achizitionarea unei sticle de suc sau plata pentru locul de parcare folosind in exclusivitate telefonul mobil, scrie presa internationala.

"Discutia despre comertul mobil este mai indreptatita acum. Tehnologia, precum si modelele de business se dezvolta", a spus un oficial al operatorului american Sprint.

De pilda, in tari precum Suedia, Irlanda sau Austria, soferii pot sa plateasca parcarea trimitand un SMS la un numar special. Iar aproximativ doua milioane de clienti ai operatorului japonez de telefonie mobila NTT DoCoMo folosesc telefoane cu carti de debit incorporate, cu ajutorul carora pot sa plateasca la un numar de 20.000 de comercianti, cum ar fi restaurante sau supermarketuri.

Ringtone-urile (tonuri de apel) sunt un semn clar ca utilizatorii sunt gata sa cheltuiasca pentru mai mult decat doar convorbiri telefonice, sustin specialistii. De pilda, doar in SUA consumatorii au platit 223 mil. $ (180 mil. euro) anul trecut pentru a cumpara ringtone-uri, conform Yankee Group. "Veti vedea ca tot mai multe industrii vor ajunge la concluzia ca trebuie sa se indrepte spre comertul mobil", a spus si un reprezentant al primului operator american, Cingular Wireless.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO