Business Hi-Tech

Test Gadget ZF: Samsung Galaxy Note, între iPhone, tabletă şi Galaxy SIII

Test Gadget ZF: Samsung Galaxy Note, între iPhone, tabletă şi Galaxy SIII

Samsung Galaxy Note

Autor: Bogdan Alecu

17.06.2012, 18:46 2086

Telefonul mobil a devenit în ultimii ani nu doar un mijloc de comunicare vocală, ci un adevărat computer. Ironic, termenul de computer multimedia ca "descriere" pentru un telefon mobil a fost lansată de Nokia odată cu lansarea lui N95 în 2006. Acum Samsung a devenit cel mai mare jucător pe piaţa telefoniei mobile, iar în flota sa, pe lângă nava-amiral Galaxy SIII este şi Note, un gadget care se încadrează la limita dintre smartphone şi tabletă. Cel mai simplu l-am putea descrie ca un telefon foarte mare sau o tabletă foarte mică. Cu toate acestea, îşi poate îndeplini cu brio ambele funcţii.

Modelul testat dispunea inclusiv de sistemul de operare Android 4.0 Ice Cream Sandwich, care însă nu este (încă)disponibil oficial, terminalele din magazine fiind livrate cu Android 2.3 Gingerbread.

Trecând de la un iPhone 4 la Galaxy Note orice utilizator ar avea parte de un şoc în ceea ce priveşte dimensiunile. Displayul de 5,3 inchi este de-a dreptul imens pentru un telefon mobil, ceea ce oferă şi terminalului dimensiuni extrem de generoase, acesta neîncăpând în orice buzunar. Mai mult, la cele 178 de grame, nu este nici prea uşor, însă încă se încadrează în limitele suportabilului. Având în vedere dimensiunile, telefonul poate fi folosit cum trebuie doar cu două mâini. Spre exemplu, dacă vă sună telefonul când sunteţi la volan şi nu aveţi hands-free, cel mai bine îl lăsaţi să sune. Şansele să scăpaţi telefonul prin maşină sunt mult mai mari decât să ajungeţi cu degetul în partea opusă a ecranului pentru a răspunde. Dar, cu orice handsfree rezolvaţi problema.

În ceea priveşte calitatea materialelor, Note nu impresionează, dar nici nu dezamăgeşte. Spre exemplu displayul este protejat de Gorilla Glass, care nici după luni întregi de testări nu prezenta nicio zgârietură. Dar, dacă la iPhone butonul este şi el acoperit de sticla protectoare, la Samsung acesta este realizat din plastic. Şi desigur, după câteva luni de utilizare intensă, acest buton prezintă zgârieturi superficiale. Spatele fiind din plastic de asemenea poate fi zgâriat în timp, însă acest lucru poate fi uşor remediat cu ajutorul unei huse. Din acest punct de vedere Note-ul poate fi considerat superior doar terminalelor HTC sau iPhone 3G/S, nu şi lui iPhone4.

În ceea ce priveşte utilizarea, Note este unul dintre cele mai puternice terminale de pe piaţă. Nu are procesor quad-core precum Galaxy SIII, ci doar unul dual-core de 1,4 Ghz. Cu toate acestea, poate reda fără probleme filme în format mkv atât în format 720p cât şi 1080p fără probleme. Mai mult, cine doreşte, poate copia pe cardul microSD inclusiv filme de peste 4 Gb dacă îl formatează NTFS - dacă se păstrează formatul FAT32 nu se pot copia fişiere atât de mari.

Aici intervine în scenă flexibilitatea sistemului Android în faţa iOS. Android-ul poate fi descris ca un Windows pentru telefoane mobile. Nu este la fel de performant ca cel de la Apple, însă este mult, mult mai flexibil. În timp ce un iPhone nu-ţi permite să modifici prea multe elemente, Android îţi permite aproape orice. Însă nu este şi la fel de flexibil ca iOS. Spre exemplu, pentru a şterge o aplicaţie, în iOS pur şi simplu o ştergi, pe când pe Android trebuie să o dezinstalezi, la fel ca pe Windows.

Spre deosebire de alte terminale, Note vine şi cu un stylus integrat, care cu ajutorul unor programe preinstalate permite utilizatorului să ia notiţe sau să deseneze, exact ca pe hârtie. Tot în plus, Samsung include pe terminalele proprii aplicaţia All Share prin care se permite partajarea filmelor sau pozelor de pe telefon direct pe telelevizorul Samsung conectat la reţea. Acelaşi sistem îl are şi Apple, dar numai prin Apple TV, device care costă suplimentar.

În ceea ce priveşte grafica, trebuie subliniat faptul că displayul are o rezoluţie de 1280x800 pixeli şi o densitate a pixelilor de 285 ppi, puţin mai mică decât cea de 330 ppi a lui iPhone4 însă cu aproape acelaşi rezultat - claritate foarte bună. Singurul lucru de criticat la display este că odată înclinat displayul, culorile vor prezenta o uşoară tentă verzuie. Nu mult, însă suficient pentru a fi observată, în timp ce la iPhone culorile rămân nealterate indiferent de unghiul de vizualizare.

Pentru a ne mai face o idee despre cum se mişcă în jocuri, am instalat pe Note jocul N.O.V.A. 3. fără probleme putem spune că acesta arată şi se mişcă întocmai ca pe un computer performant, oferind o grafică de înaltă calitate, depăşind chiar şi iPhone 4S sau iPad2.

Tot la multimedia menţionăm şi camera foto de 8MP care filmează la 1080p, ce poate concura fără probleme un aparat foto compact. Mai mult, programul "standard" al telefonului dispune de mai multe opţiuni de captură specifice camerelor foto obişnuite.

În ceea ce priveşte utilizarea "office", Note vine preinstalat cu un program dedicat pentru a edita fişiere Excel, Word sau PowerPoint, pentru care pe iPhone trebuie să plăteşti.

În încheiere mai trebuie să precizăm că printre avantajele lui Note regăsim şi posiblitatea de a majora memoria internă cu ajutorul unui card microSD de până la 32 Gb dar şi cea de schimbare a bateriei de 2.500 mAh. În ceea ce priveşte achiziţia, la liber un Galaxy Note poate fi cumpărat contra sumei de 2.200 de lei, faţă de 2.700 de lei cât costă un iPhone 4S sau un Galaxy SIII.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO