Business Hi-Tech

Test Gadget ZF: Sony Xperia Z, concept de iPhone cu Android. Galerie FOTO

Sony Xperia Z

Sony Xperia Z

Autor: Bogdan Alecu

03.04.2013, 13:22 2252

Sony Xperia Z reprezintă „arma” japonezilor contra celor de la Apple şi Samsung pe segmentul superior al smartphone-urilor, venind nu doar cu un hardware performant, ci şi cu o carcasă de înaltă calitate. astfel, Xperia Z vine nu doar cu materiale care amintesc de iPhone 4/4S, cu sticlă specială atât pe faţă cât şi pe spate, ci şi cu o ramă subţire şi elegantă.

Tot la capitolul plusuri putem menţiona şi ergonomia atent studiată a butoanelor. Butonul de Power/Lock realizat din aluminiu este amplasat pe partea dreaptă a carcasei, iar acesta este proiectat pentru a nu putea fi apăsat din greşeală. De asemenea, butoanele de volum sunt amplasate tot pe dreapta, sub butonul de Lock, fiind uşor de acţionat, mai ales în timpul unei convorbiri. Butoanele de Home, Return şi Multitasking sunt amplasate direct pe display, iar acestea ocupă partea de jos a ecranului. Cu toate că la prima vedere ar putea îngreuna utilizarea, faptul că rama de jos este liberă utilizarea poate de veni mult mai plăcută.

Pe lângă carcasa elegantă şi aproape la fel de subţire ca un iPhone 5, Xperia Z plusează şi cu rezistenţa la praf şi lichide, fiind certificat IP57 – poate rezista până la 30 de minute în apă cu o adâncime de un metru, având toate porturile acoperite. Avantajul? Spre exemplu un iPhone este foarte sensibil la lichide, existând şansa ca un senzor de umiditate să fie activat chiar şi de la o picătură de ploaie şi implicit se pierde garanţia. Mai mult, atunci când se merge vara la plajă, smartphoneul trebuie protejat foarte bine de nisip şi apă - risc care nu există pentru Xperia Z. Pe de altă parte, carcasa alcătuită din sticlă şi rama metalică îl face destul de sensibil la şocuri, o scăpare pe o suprafaţă dură putând duce la crăparea displayului.

O surpriză pentru cei care cumpără Xperia Z este faptul că din fabrică cu folie specială pe display, folie care include şi emblema Sony şi care este realizată dintr-un material special „împrumutat” din industria militară.

Interfaţa telefonului dispune de avantajul tehnologiei Sony Bravia Engine 2. pe lângă faptul că acum sistemul de operare Android 4.1.2 Jelly Bean dispune de una dintre cele mai plăcute interfeţe, acesta este puternic modificată şi putem spune că aminteşte mai mult de iOS decât de ceea ce vedem spre exemplu pe un Samsung Galaxy SIII. Un plus faţă de Samsung este faptul că aplicaţia Media Go permite importul de playlisturi din iTunes fără un cost suplimentar. Pe un smartphone Samsung acest lucru este posibil doar cu o aplicaţie ce costă aproximativ 10 lei.

În plus, direct din lockscreen pot fi pornite aplicaţiile pentru cameră şi muzică, feelingul şi acţionarea fiind similare celor de pe un iPhone.

La capitolul minusuri poate cel mai important pentru Xperia Z este bateria. Cu toate că are peste 2.300 mAh aceasta abia poate face faţă unei zile încărcate, aşadar un încărcător în geantă este absolut necesar dacă nu se doreşte asumarea riscului de a rămâne fără baterie. Pe de altă parte, cine are un încărcător la birou şi în maşină nu ar avea de ce să-şi facă probleme, în timp ce în călătorii se poate apela la o baterie externă. Desigur, era de preferat ca cei de la Sony să nu insiste pe designul subţire ci să adauge macar 1-2 milimetri doar pentru a face loc unei baterii de cel puţin 2.500 mAh.

Al doilea minus al lui Xperia Z este faptul că nu citeşte microSD-uri sau stickuri USB formatate exFAT, ci doar FAT şi FAT 32. Cu toate că la prima vedere nu pare o problemă, telefonul nu acceptă în acest caz fişiere mai mari de 4 Gb din cauza limitării FAT32. pe de altă parte, Samsung pe SIII şi Note II permit acest lucru. Care este avantajul? Poate cineva doreşte să vizioneze un film pe displayul full-hd de 5 inchi în avion sau în metrou, iar acest lucru nu este posibil pe un Xperia Z. Pe de altă parte având în vedere bateria, cel mai probabil un vizionarea unui film la rezoluţie 1080p ar duce la o scădere drastică a duratei de funcţionare.

Procesorul quadcore de 1,5 Ghz şi memoria ram de 2 Gb asigură performanţe peste medie, indiferent că este vorba de un joc 3D sau de simpla utilizare a terminalului.

Xperia Z este primul smartphone care vine pe piaţa locală cu display full-hd de cinci inchi şi cu o densitate de pixeli de 441 ppi, peste cea de 326 ppi a lui iPhone 5. culorile sunt plăcute, reale şi nu saturate cum sunt afişate pe Super AMOLED-ul celor de la Samsung. Pe de altă parte, nici unghiurile de vizualizare nu sunt la fel. Dacă pe un Samsung de top imaginea este aceeaşi din toate unghiurile, la Sony imediat cum schimbi unghiul de vizualizare şi culorile devin mult mai pale. Era de apreciat ca pentru un telefon de top cei de la Sony să opteze pentru un display mai bun.

Tot la capitolul minusuri intră faptul că Xperia Z vine doar cu o suită Office pentru vizualizarea documentelor, în timp ce Samsung oferă una completă, inclusiv pentru editare, în timp ce ca stocare online Sony nu oferă niciun serivicu suplimentar, în timp ce Samsung vine cu 50Gb pentru Dropbox.

Printre primii operatori care au lansat Xperia Z pe piaţa locală este Orange. Operatorul de telefonie oferă pentru comanda online pe lângă telefon şi un Sony SmartWatch gratuit, un „ceas” cu Android care se conectează la telefon. Prin telefon se poate accesa cu ajutorul ceasului agenda, se poate răspunde la un apel sau respinge (ceasul nu are microfon sau difuzor, fiind necesară în acest caz şi o cască Bluetooth) sau verifica contul de Facebook, starea vremii sau e-mailul.

Preţul de pornire la Orange este de 229 de euro pentru abonamentul Panteră 49, 259 de euro pentru Panteră 39 şi ajunge la 399 de euro pentru Panteră 23.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO