Business Hi-Tech

Tim Cook şi Jonathan Ive, oamenii care trebuie să ţină Apple pe cursul stabilit de Jobs

Tim Cook şi Jonathan Ive, oamenii care trebuie să ţină Apple pe cursul stabilit de Jobs

Autor: Paul Comşa

07.10.2011, 00:03 1428

Steve Jobs lasă moştenire o afa­cere înfloritoare şi o companie cu o valoare de piaţă de 322,28 mi­liarde de dolari şi cu lichidităţi de peste 75 de miliarde de dolari, un adevărat imperiu care a revoluţionat industria IT. Apple are o reţea de peste 300 de magazine de retail răspândite în întreaga lume, la care se adaugă magazinele virtuale iTunes Store prin care se pot descărca piese muzicale şi cărţi.

În trecut, de multe ori deciziile luate de Steve Jobs au oferit impulsurile necesare companiei pentru a se dezvolta şi au in­fluenţat competiţia să reacţioneze. Calcu­latorul Apple II a revoluţionat computerele personale, Macintosh-ul şi software-ul lui de redactare şi editare a pus imprimanta pe birourile tuturor, iPod-ul a dominat piaţa muzicii portabile, iTunes a smuls controlul de vânzări de muzică al magazinelor de dis­curi, iPhone-ul creat de Jobs a zgu­duit lumea tele­foa­ne­lor mobile, iar iPad-ul a inau­gurat o no­uă cate­gorie de gadget-uri mo­bile de care consu­ma­torii nici nu ştiau că au nevoie.
Acum, compania se con­fruntă cu o com­pe­tiţie teribilă, venită mai ales din partea rivalului din ultimii ani, Google, dar şi a altor firme de ta­lie, precum Sam­sung sau Microsoft.
Prin urmare, Tim Cook a venit la condu­ce­rea Apple într-un mo­ment de răscruce şi are sarcina dificilă de a stabili strategia companiei după moartea lui Steve Jobs. Fost director opera­ţional al companiei, el contrastează într-o bună măsură cu caracterul exploziv al lui Jobs, iar apropiaţii îl caracterizează un "om cu picioarele pe pământ şi mai domol", scrie The New York Times. Mai mult, chiar dacă Cook va fi dispus să rişte la fel de mult ca Jobs, consiliul de administraţie al compa­niei va examina mişcările sale cu mai multă atenţie.
Totuşi, calităţile sale manageriale nu pot fi puse la îndoială. Tim Cook a venit în 1998 de la Compaq, la acea vreme cel mai mare producător de computere din lume, în timp ce Apple avusese cu un an înainte pierderi de un miliard de dolari şi părea că va eşua. Noul director al Apple a reuşit însă să contribuie la o răsturnare de situaţie, revoluţionând lanţurile comerciale ale companiei şi aspectele logistice încă din primul an.
Tim Cook nu se consideră un "sculp­tor", un artist precum Steve Jobs, ci un "dirijor de orchestră", scrie CNN. El are de partea lui o echipă de executivi bine su­dată. Jonathan Ive conduce una dintre cele mai bune echipe de designeri de produs. Scott Forstall conduce divizia de dezvoltare de software pentru telefoane mobile. Bob Mansfield se ocupă de divizia de hardware, iar Peter Oppenheimer este directorul financiar.
Echipa, care obiş­nu­ieşte să se în­tâl­nească în fiecare luni pentru a primi noutăţi cu privire la evoluţia vân­zărilor şi pentru a discuta despre strategie, este aceeaşi de ani de zile şi a participat la succesele majore ale Apple din ultimii ani.
În ceea ce priveşte capacitatea de ino­vaţie, Apple a pierdut viziunea lui Steve Jobs, dar golul poate fi umplut de de­sig­ne­rul-şef al Apple, Jonathan Ive. El este unul dintre cei mai vechi membri ai echipei de designeri de produs de la Apple, fiind cel care a supravegheat dezvoltarea unor produse de referinţă, precum iMac, iPod, iPhone sau iPad.
Jonathan Ive este un designer genial care a câştigat de două ori premiul pentru cel mai bun student englez în timp ce urma cursurile Universităţii Northumbria din Marea Britanie, scrie Bloomberg.
În 1992 Ive s-a mutat de la Tangerine, unde proiecta vase de toaletă, la Apple. De atunci, produsele companiei au forma, compoziţia şi designul lor specific.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO