Business Hi-Tech

Directorul Apple Tim Cook este omul cu cea mai grea misiune din lume. Va reuşi să iasă din umbra lui Steve Jobs?

Directorul Apple Tim Cook este omul cu cea mai grea misiune din lume. Va reuşi să iasă din umbra lui Steve Jobs?

Autor: Alexandru Stefan Matei

06.10.2011, 10:31 1245

Directorul executiv al Apple Tim Cook are misiunea dificilă de a stabili strategia companiei după moartea lui Steve Jobs, un om pe care îl descria drept "un vizionar şi un geniu al creativităţii", scrie San Francisco Chronicle.

Cook, care a devenit CEO pe 24 august după ce Jobs a trecut pe poziţia de preşedinte, a fost cel care a anunţat moartea predecesorului său ieri prin intermediul unui mesaj către angajaţii companiei cu sediul în Cupertino.

Jobs l-a angajat pe Cook, 50 de ani, în 1998 de la compania Compaq şi adjunctul şi-a dovedit în scurt timp abilităţile de expert în operaţiuni. Cook a transformat managementul stocurilor astfel încât să permită Apple să livreze modelul iMac într-o multitudine de culori, depărtându-se astfel de carcasa bej folosită de toată industria calculatoarelor. Mai târziu a pus la punct sistemul de livrare rapidă a iPod-urilor, iPad-urilor şi telefoanelor iPhone, de multe ori în numai 48 de ore, ajutând astfel compania să îşi construiască o bază solidă de fani.

Cook trebuie acum să preia şi misiunea de a stabili viziunea creativă a Apple, un lucru în care a fost puţin implicat din poziţia sa de director de operaţiuni.

După retragerea lui Jobs din funcţia de CEO, Cook le-a spus angajaţilor că "Apple nu se va schimba" şi a repetat acest lucru şi ieri: "îl vom comemora dedicându-ne continuării muncii pe care o iubea atât de mult".

Cook a condus compania în timpul celor trei concedii medicale pe care Jobs şi le-a luat într-o perioadă de şapte ani. Deşi era opusul personalităţii afective a lui Jobs, cei doi erau ca feţele aceleiaşi monede, a spus Mike Janes, care a condus magazinul on-line al Apple. Ambii sunt lideri înnăscuţi cu o atenţie extraordinară asupra detaliilor.
"Ambii sunt perfecţionişti", adaugă Janes.

Cook obişnuieşte să lucreze ore în şir la sediul companiei sau să călătorească în întreaga lume pentru a se întâlni cu producătorii şi furnizorii de componente, a mai spus Janes. Cook a purtat negocierile de anul acesta cu compania Verizon pentru a introduce iPhone în oferta grupului.

În cei 13 ani la Apple, Cook a avut multe roluri operaţionale, în producţie, distribuţie, vânzări şi servicii pentru clienţi. De asemenea, el a dus compania pe pieţe noi. Vânzările din China au ajuns la 3,8 mld. dolari trimestrul trecut, de şase ori mai mult decât în aceeaşi perioadă a lui 2010.

El se va lupta cu o concurenţă mai aprigă, parţial ca urmare a intrării Apple pe pieţe noi. Sistemul de operare Android al Google a devenit cel mai utilizat în industria telefoanelor mobile, fiind adoptat de HTC, Samsung şi Motorola.

În acelaşi timp, investitorii probabil îl vor presa pe Cook să folosească o parte din lichidităţile Apple, de peste 75 de miliarde de dolari, pentru a majora dividendele sau pentru a răscumpăra acţiuni.

De partea lui Cook este însă o echipă de executivi bine sudată. Jonathan Ive are sub conducere o echipă de designeri de produs care este considerată una dintre cele mai bune din lume. Scott Forstall conduce divizia de dezvoltare de software pentru telefoane mobile. Bob Mansfield se ocupă de divizia de hardware, iar Peter Oppenheimer este directorul financiar. Echipa, care obişnuieşte să se întâlnească în fiecare luni pentru a primi noutăţi cu privire la evoluţia vânzărilor şi pentru a discuta despre strategie, este aceeaşi de ani de zile.

"Echipa este foarte talentată şi are inoculată cultura inovaţiei pe baza căreia Steve a condus compania", spunea Cook în ianuarie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO