Business Hi-Tech

Tranzacţie confirmată: Vodafone îşi vinde operaţiunile din Italia către Swisscom pentru 8 miliarde de euro. Gigantul britanic anunţă că va răscumpăra acţiuni în valoare de 4 mld. euro şi va reduce dividendele la jumătate

Tranzacţie confirmată: Vodafone îşi vinde...

Autor: Ştefan Stan

15.03.2024, 10:51 1147

Vodafone a acceptat să îşi vândă operaţiunile din Italia către Swisscom pentru 8 miliarde de euro în numerar, ca parte a planurilor directorului general Margherita Della Valle de a simplifica grupul de telecomunicaţii cu sediul în Marea Britanie, scrie FT. 

De asemenea, compania a anunţat că va returna până la 4 miliarde de euro acţionarilor prin răscumpărări şi că îşi va reduce dividendele la 4,5 cenţi pe acţiune începând de anul viitor, de la 9 cenţi în 2024.

Della Valle a declarat că vânzarea a marcat "al treilea şi ultimul pas în remodelarea operaţiunilor noastre europene", după cedarea unităţii spaniole şi o fuziune a operaţiunilor sale din Marea Britanie, care este în prezent analizată de autoritatea britanică de reglementare a concurenţei.

În octombrie, compania FTSE 100 a acceptat să îşi vândă operaţiunile spaniole pentru o sumă de până la 5 miliarde de euro către Zegona Communications, fondată de doi foşti directori ai Virgin Media.

Cele 4 miliarde de euro pentru răscumpărări de acţiuni constau în până la 2 miliarde de euro în urma finalizării vânzării Vodafone Spania în 2025 şi până la 2 miliarde de euro din vânzarea Vodafone Italia, care este supusă aprobărilor de reglementare şi de altă natură.

Vodafone a precizat că această tranzacţie a oferit grupului britanic de telecomunicaţii o ieşire completă din Italia, unde "nu a fost posibil" să obţină randamente adecvate pentru capitalul angajat.

 Vodafone intenţionează să îşi restructureze organizaţia în cinci divizii de afaceri: Germania, Pieţe europene, Africa, Vodafone Business şi Vodafone Investments, urmând ca Philippe Rogge să se retragă din funcţia de director executiv al Vodafone Germania şi să părăsească grupul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO