Business Hi-Tech

TV-ul pe Internet repeta istoria telefoniei online

16.06.2006, 00:00 15

Investitorii de la Vonage Holding Corp, o companie americana de telefonie prin Internet care a dezamagit prin rezultate slabe in urma listarii la bursa, ar putea simti nevoia de a lua furci si torte pentru a-i linsa pe cei care au adus la viata compania, scrie Finacial Times.

Totusi, unul dintre acestia ar putea scapa. Jeff Pulver, un cunoscut al lumii telecom, a plecat din companie inainte ca lucrurile sa o ia razna. "Am ratat", spune el din scurt.

Acum, el se concentreaza pe urmatorul lucru maret: video pe Internet. Pulver isi produce propriul show TV, care il gazduieste pe Rocketboom, un popular site ce contine bloguri video. El planuieste sa transforme show-ul intr-o adevarata televiziune prin Internet si chiar sa investeasca in cateva companii de video prin Internet. "Acelasi lucru care a dat peste cap industria telecom este pe cale sa revolutioneze televiziunea si filmul", a spus Pulver. El a adaugat ca acum cauta Vonage-ul industriei de video pe Internet.

Investitorii ar putea fi sceptici in privinta previziunilor dupa ce au vazut esecul Vonage, care a fost considerata la inceput o mare amenintare pentru operatorii traditionali de telecomunicatii, pentru a dezamagi atunci cand a devenit companie publica. Chiar si asa, Pulver nu poate fi condamnat. In mod sigur a avut dreptate in privinta telefoniei pe Internet si impactul acesteia asupra industriei traditionale. Totusi, marile companii de telecomunicatii aveau sa se adapteze repede si sa ofere la randul lor telefonie prin Internet, lucru neasteptat pentru multi.

Pulver a plecat din cadrul conducerii Vonage in 2002 si a vandut actiunile sale inainte de listarea la bursa. La putin timp, el si-a deschis propria companie de telefonie prin Internet, Free World Dialup, care are acum peste 500.000 de utilizatori. Insa, nu a reusit sa faca prea multi bani de urma acestei companii. Alte companii asemanatoare au reusit mai multe. Chiar si cu problemele initiale, Vonage are o capitalizare bursiera de 1,8 miliarde dolari (1,43 miliarde euro). Alt exemplu este Skype, care a fost cumparat pentru 2,6 miliarde dolari (2 miliarde de euro) de catre Ebay, cel mai mare site de licitatii online.

Pulver nu este singurul care a investit intr-o tehnolgie revolutionara, dar alte companii sa reuseasca sa ia laurii. Spre exemplu, Creative Techonology a inventat in 2000 primul mp3 cu harddisk, insa nu a reusit sa aiba o strategie de marketing suficient de buna inainte ca Apple Computers sa lanseaze iPod.

Pulver, in varsta de 43 de ani, nu este tocmai un om de afaceri obisnuit. Tinuta oficiala din cadrul companiei sale este camasa cu motive hawaiene asortata la sandale. Peretii companei au pictati pe ei Beatles si Marilyn Monroe. De asemenea, detine un radio prin Internet, pulverradio.com.

Insa cand vine vorba de viitorul telecomunicatiilor, Pulver nu poate fi decat serios. El se vede ca pe un agent al schimbarii. El ar vrea sa incaseze cat mai multi bani de pe urma ideilor lui, dar nu se vede la conducerea unei mari corporatii. Misiunea lui este sa descopere care va fi urmatorul lucru maret in tehnologie si sa le arate investitorilor ca merita sa investeasca in respectiva tehnologie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24