Business Hi-Tech

UE, presata sa relaxeze legile telecom

19.06.2006, 22:57 9

Cele mai mari companii de telecomunicatii din Europa, printre care giganti ca Deutsche Telekom si British Telecom, au demarat la inceputul acestei luni o campanie de lobby prin care urmaresc sa obtina de la Bruxelles o relaxare a legilor care guverneaza activitatea unei industrii cu o cifra anuala de afaceri de 300 mld. euro.
Initiativa, la care au aderat 28 de operatori telecom, vine cu putin timp inainte ca Viviane Reding, comisarul UE pentru relatiile cu media, sa anunte o analiza a regulilor actuale si propuneri pentru modificarea acestora. Actualul cadru de reglementare a fost adoptat cu 4 ani in urma, iar initiativele comisarului Viviane Reding ar putea provoca un adevarat cutremur.
Conform Financial Times, marii operatori telecom care au investit sume considerabile in infrastructura ii cer comisarului european sa anuleze unele reglementari introduse pentru a cataliza competitia si a le permite noilor jucatori sa intre pe piata, pe motiv ca acestea nu mai sunt necesare intr-o era in care noile tehnologii schimba rapid industria.
"Solicitarea noastra a fost elaborarea unei agende clare de eliminare a anumitor reguli privind tarifele, pentru a incuraja operatorii majori sa continue investitiile de amploare in noi servicii", a spus Michael Bartholomew, seful unui grup de lobby.
Reding este asteptata sa anunte ca 18 segmente ale pietei telecom nu mai au nevoie de reglementari, datorita nivelului ridicat de competitie, intre care nu se va numara insa si cel al conexiunilor broadband la Internet. Reding este, de altfel, in plin razboi cu autoritatile germane, care sunt dispuse sa scuteasca Deutsche Telekom de obligatia de a le oferi competitorilor acces la noua sa retea superrapida de acces la Internet, o investitie de 3 mld. euro.
Comisarul a cerut autoritatii de reglementare germane sa nu confere operatorului un nou monopol, si, de asemenea, sa-i impuna operatorului obligatia de a practica o structura de tarife bazate pe costuri.
Se pare ca Reding ar putea rezolva aceste probleme de o alta maniera. Potrivit FT, ea va propune o serie de masuri care sunt proiectate sa confere Bruxelles-ului un grad ridicat de control asupra autoritatilor nationale care reglementeaza industria, astfel ca Reding va putea interveni in deciziile autoritatilor nationale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO