Business Hi-Tech

VIDEO. Ramon Fernandez, CEO adjunct al grupului Orange: Am fost nevoiţi să recunoaştem o depreciere a operaţiunilor din România cu 789 mil. euro în 2022, pe fondul înrăutăţirii climatului competitiv şi a creşterii presiunii pe economie. Update: Clarificările Orange România

Autor: Adrian Seceleanu

16.02.2023, 10:35 1274

Grupul francez Orange, unul dintre cei mai mari jucători globali din piaţa de telecom, a fost nevoit să recunoască o depreciere a operaţiunilor sale din România, pe fondul înrăutăţirii mediului competitiv, a declarat Ramon Fernandez, CEO adjunct al companiei, în cadrul unui eveniment dedicat anunţării rezultatelor pe 2022 şi a planului strategic de dezvoltare pentru perioada următoare.

“Profitul nostru net a fost de 2,6 miliarde de euro în 2022, cu o creştere semnificativă de la an la an de 1,8 miliarde de euro. Efectul de bază în general pozitiv a fost parţial afectat de recunoaşterea unei deprecieri a (operaţiunilor - n. red.) Orange România cu 789 milioane de euro, din cauza înrăutăţirii climatului competitiv (…)”, a spus Fernandez. În prezentarea afişată participanţilor grupul Orange menţionează şi o creştere a presiunilor pe economia din România printre motivele care au dus la deprecierea activelor sale.

Grupul a anunţat venituri de 43,5 mld. euro pentru 2022, mai mari cu 0,6% faţă de anul anterior.

Update

Orange România a transmis ZF următoarele precizări despre anunţul făcut de grup: "În fiecare an, Grupul Orange face teste în vederea ajustării, în funcţie de eventuale fluctuaţii, a valoarii de piaţă a subsidiarelor sale, acestea fiind măsuri financiare obişnuite. De exemplu, în 2021 Orange a înregistrat un impairment al filialei din Spania, iar în 2019 a recalculat o valoare de piaţă a filialei din Iordania. Acelaşi exerciţiu efectuat la nivel de Grup în 2022 a arătat că în România a fost necesară o măsură de impairment. Rezultatele Grupului Orange România sunt bune şi chiar puţin peste aşteptări. Cu toate acestea, din cauza creşterii costului capitalului, a inflaţiei foarte mari şi a concurenţei sporite pe o piaţă a serviciilor fixe nereglementată, cu impact negativ asupra bazei noastre de clienţi ai serviciilor tradiţionale, previziunile au fost revizuite în scădere. Această măsură financiară nu are un impact direct asupra rezultatelor financiare locale, întrucât a fost înregistrată în conturile Grupului Orange, iar România îşi reconfirmă angajamentele şi planurile de investiţii în linie cu ambiţia de a fi alegerea numărul 1 pentru servicii convergente pe piaţa din România."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO