Business Hi-Tech

Vodafone, actorul principal in lupta pentru controlul telefoniei mobile din SUA

17.02.2004, 00:00 33

Cel mai mare operator de telefonie mobila din lume dupa incasari, grupul britanic Vodafone, face preturile si pe piata americana.
Prin decizia de a intra in lupta pentru achizitionarea AT&T Wireless, numarul trei in telefonia fara fir din SUA, Vodafone a ridicat valoarea acestui operator spre 38 de miliarde $. Vodafone este prezent si pe piata romaneasca, unde controleaza aproximativ 20% din operatorul MobiFon-Connex.
Astfel, daca prima oferta de achizitie a AT&T Wireless care a venit din partea Cingular Wireless, numarul doi in telefonia mobila din SUA, se cifra la 30 de miliarde de dolari, acum pretul a urcat pana la 35 de miliarde si ar putea ajunge saptamana aceasta la 38 de miliarde $, scrie The Wall Street Journal. Cingular a oferit pe rand 30, apoi 31,9 si in final 34 de miliarde de dolari pentru AT&T Wireless, in special pentru ca aceasta achizitie i-ar permite sa devina numarul unu in telefonia mobila americana. Cingular l-ar depasi astfel pe campionul SUA ca numar de abonati, Verizon Wireless.
Aceasta situatie ar fi inacceptabila pentru Vodafone, care isi vinde participatia de 45% din capitalul Verizon Wireless inapoi catre compania Verizon si ar putea pierde astfel piata americana, una din cele mai importante din lume. Achizitia AT&T Wireless i-ar permite insa sa pastreze o felie importanta din aceasta piata, iar experienta si banii Vodafone ar putea urca AT&T pe locul doi in SUA. Astfel, Vodafone a urcat licitatia la 35 de miliarde de dolari, iar Cingular nu a ramas mai prejos, egaland acesta suma, scrie la randul sau Financial Times.
Desi departe de final, lupta pentru AT&T Wireless a facut deja victime. Pana acum, doi competitori s-au retras din cursa. In primul rand concernul japonez NTT DoCoMo, care detine deja 15% din actiunile AT&T Wireless si ar fi avut de scos mai putini bani din buzunar daca vroia sa cumpere restul de 85%. De asemenea, Nextel Communications, care initial lansase o oferta de achizitie, s-a retras de buna voie din cursa cand suma a ajuns prea sus.
Surse apropiate conducerii AT&T spun ca jocurile s-ar putea incheia curand, urmand a fi anuntata o decizie oficiala a consiliului director. Totusi, analistii se feresc sa faca speculatii asupra posibilului castigator al acestei curse.
Probleme mai multe pare sa aiba insa Vodafone, ai carei actionari au protestat in momentul in care a fost anuntata oferta de 35 de miliarde $, spunand ca aceasta achizitie le va taia din castiguri in urmatorii ani. Iar conducerea Vodafone va trebui sa obtina aprobarea actionarilor pentru a putea cumpara AT&T Wireless. Cu toate acestea, surse apropiate responsabililor Vodafone spun ca oferta a fost prezentata in ultimul moment, cu putin timp inainte de termenul stabilit de AT&T pentru depunerea dosarelor. Probabil ca oficialii Vodafone au aflat o informatie importanta de ultima ora, spun analistii, cum ar fi de pilda suma cu care Verizon isi va recumpara de la Vodafone actiunile de la Verizon Wireless (estimata pana acum la 25 de miliarde $).
Cingular Wireless nu are astfel de probleme si ar putea oferi mai mult decat Vodafone, spune Dow Jones Business News, pentru ca operatorul ar putea reduce pierderile pe termen lung combinand rapid reteaua sa cu cea detinuta de AT&T. Cingular ar deveni lider pe piata americana, iar incasarile companiei s-ar dubla. Pe de alta parte insa, Cingular a avut ezitari in momentul in care licitatia a urcat peste 35 de miliarde de dolari, responsbilii companiei fiind convinsi ca Vodafone este pregatita sa ofere mai mult.
dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24