Business Hi-Tech

Windows pregăteşte primul atac serios împotriva iPhone şi Android. Pregăteşte Windows Phone 7 pentru procesoarele ARM

Windows pregăteşte primul atac serios împotriva iPhone şi Android. Pregăteşte Windows Phone 7 pentru procesoarele ARM

Autor: Magraon Andreea

23.12.2010, 09:58 28

Microsoft, cel mai mare producător de software din lume,lucrează la un sistem de operare adresat tabletelor şismartphone-urilor care posedă procesoare ARM, relatează Reuters. Deasemenea, reprezentanţii gigantului american susţin că WindowsPhone 7, platforma pentru telefoane mobile lansată în toamnăcâştigă teren pe piaţa smartphone-urilor.

Noul sistem de operare va fi disponibil pentru tabletele şismartphone-urile care au la bază procesoare ale companiei britaniceARM Holdings PLC, astfel de procesoare fiind incorporate în toatetabletele şi smartphone-urile care rulează sisteme de operare iOS(iPhone, iPad) sau Android.

Nu se ştie însă când va fi lansat pe piaţă noul sistem, darreprezentanţii Microsoft sunt de părere că ar putea recâştigaterenul pierdut pe piaţa tabletelor şi a altor dispozitive cubaterie de lungă durată printr-un parteneriat cu ARM, relateazăagenţia de presă care citează surse familiare situaţiei.

Cele două companii au refuzat să comenteze.

Piaţa tablet PC-urilor este una nouă, care a început să se dezvoltela începutul anului de la prezentarea de către americanii de laApple a iPad.

Dispozitivul s-a vândut în primul trimestru de la lansare în peste4 milioane de exemplare. În România, potrivit unor surse de pepiaţă, eMag, cel mai mare retailer online, a vândut circa 3.000 detablete Apple în acest an. Printre ultimele companii care au lansattablet PC-uri se numără Samsung, cu Samsung Galaxy Tab, vândut înun milion de exemplare în primele două luni.

Microsoft susţine că au fost vândute în primele luni de la lansarepeste 1,5 milioane de telefoane mobile care rulează pe WindowsPhone 7, ceea ce a atins aşteptările companiei. Windows Phone 7 arputea fi ultima şansă a Microsoft de a-şi impune prezenţa pe piaţatelefoanelor mobile acum dominată de Apple şi Google, prin sistemulsău de operare Android, susţin analiştii.

"Este o cifră decentă. Pe piaţa telefoanelor mobile va fi o bătălieimportantă pentru Microsoft", a declarat Colin Gillis, analist lacompania de brokeraj BGC Partners. Dispariţia Mirosoft de pe piaţatelefoanelor mobile şi răspunsul întârziat la tablet PC-urile de pepiaţă, precum iPad al Apple, a dus la o scădere a valoriiacţiunilor companiei.

Totodată, potrivit lui Gillis, cele 1,5 milioane de telefoanemobile au fost vândute către distribuitori, decât consumatorilorfinali, ceea ce a temperat anunţul reprezentanţilor Microsoft.Printre producătorii care au lansat telefoane ce rulează cu WindowsPhone 7 se numără HTC, Samsung sau LG.

Colin Gillis estimează că anul viitor vor fi vândute 25 de milioanede telefoane cu Windows Phone 7. În schimb, analiştii susţin că vorfi vândute 60 de milioane de telefoane iPhone ale Apple în 2011.Analistul de la BGC Partners a mai declarat că Microsoft cheltuie500 de milioane de dolari pentru a promova telefoanele cu WindowsPhone şi este de părere că gigantul software ar avea mai mult decâştigat dacă ar folosi aceşti bani pentru a subvenţiona preţultelefoanelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO