Business Hi-Tech

ZF Digital 2018. Industria telecom în aşteptarea 5G: Suntem pregătiţi să investim în noua tehnologie

Cei mai importanţi oameni din IT&C au fost ieri la ZF Digital 2018

Cei mai importanţi oameni din IT&C au fost ieri la ZF Digital 2018

Operatorii telecom de pe piaţa locală vor avea bugete se­parate pentru achiziţia licen­ţelor 5G, de la licitaţia pe care statul român o va organiza la finalul anului viitor, şi se aşteaptă să afle cât mai repede detalii despre costul spectrului radio pentru a putea să îşi planifice întregul proces de dezvoltare şi integrare a reţelelor 5G şi a serviciilor B2B (business to business) şi B2C (business to consumer) aferente.

„Tehnologia 5G este o transformare importantă pentru industrie şi România. Este o investiţie importantă pentru noi. Sunt încă multe întrebări, dar aşteptăm un proces transparent şi corect. 5G nu este o tehnologie simplă, este un ecosistem care are nevoie de reglementări clare, de un preţ bun“, a declarat Liudmila Climoc, CEO-ul Orange România, în cadrul primei zile ale evenimentului ZF Digital 2018.

Dezvoltarea infrastructurii 5G va permite crearea şi implementarea unor noi produse şi servicii, atât pentru operatorii telecom, cât şi pentru jucătorii din diferite sectoare ale economiei, acestea bazându-se pe tehnologia inteligenţiei artificiale şi machine learning. Astfel, aplicaţiile 5G acoperă un spectru larg de produse şi servicii, de la dispozitive IoT (Internet of Things) şi maşini industriale, la maşini autonome.

„În 5G, dacă vrei beneficiile de care vorbim, precum IoT, maşini autonome şi aşa mai departe, trebuie să fii aproape de client. Nu poţi avea centru de date în SUA şi să operezi aici. Iar acest lucru presupune investiţii majore. Ne trebuie densitate mai mare a reţelei, costurile vor fi imense şi nimeni nu ne spune cum o vom face. Trebuie să fie priceput faptul că beneficiile investiţiei se pot vedea chiar şi abia 5 ani mai târziu“, a punctat Miroslav Majoros, CEO, Telekom România.

În aceste condiţii, în care implementarea tehnologiei 5G nu doar că va moderniza actualele reţele de telecomunicaţii, ci va deschide noi orizonturi pentru business în diferite industrii, licitaţia 5G ar putea aduce şi noi jucători telecom pe piaţa locală.

„La licitaţia pe care o avem anul viitor este loc şi pentru participarea unor operatori noi. Este o licitaţie, şi pentru oricine vine înseamnă că trebuie să o ia de la zero. Dar, nu pot să spun că nu m-ar bucura să avem o competiţie mai mare“, a subliniat Sorin Grindeanu, preşedin­tele ANCOM. El a adăugat că e important să se exploateze potenţialul de dezvoltare şi de inovaţie pe care îl aduce noua tehnologie 5G.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO