Business Internaţional

2012 a fost anul aurului pentru băncile centrale

2012 a fost anul aurului pentru băncile centrale

Autor: Ioana Nita

15.02.2013, 00:03 450

Băncile centrale au achiziţionat anul trecut cea mai mare cantitate de aur din ultimii 50 de ani pentru a-şi diversifica rezervele, iar Rusia, Brazilia şi Irak au fost cei mai mari cumpărători, scrie CNBC.

"Ţările care îşi majorează rezervele oficiale de aur sunt în cea mai mare parte economii emergente, iar în ultimii ani tendinţa de pe aceste pieţe este de creştere. Pe măsură ce rezervele oficiale de aur ale acestor state cresc - accentul fiind pus în general pe dolarul american şi pe active denominate în euro - creşte şi nevoia de diversificare", se arată în cel mai recent raport al Consiliului Mondial al Aurului (WGC). Băncile centrale au cum­părat 534,6 tone de metal preţios anul trecut, aceasta fiind cea mai mare can­titate achiziţionată din 1964 până în prezent. Achiziţiile nete ale băncilor re­pre­zintă 12% din cererea agregată de anul trecut. În 2011 pon­derea a fost de 10%. Trendul de creştere al achiziţiilor de aur se va menţine şi în viitor, potrivit lui Ric Spooner, analist la CMC Markets. El a explicat că există "tendinţa ca valorea dolarului să scadă din cauza politicilor de relaxare cantitativă im­plementate de Fed". Activele precum aurul reprezintă o metodă de acoperire a riscului împotriva devalorizării re­zervelor valutare, a mai spus analistul.

Băncile centrale au devenit cum­pă­ră­tori neţi de lingouri de aur din trimestrul doi din 2009, adăugând de atunci circa 1.100 de tone metrice la rezervele lor.

Astfel, practic, băncile centrale au recumpărat cantitatea de aur pe care au vândut-o cu trei ani înainte - 1.143 tone metrice.

India este cel mai mare consumator de aur din lume

În pofida speculaţiilor conform cărora China ar urma să devină cel mai mare consumator de aur la nivel mondial, India a fost ţara care a ocupat anul trecut primul loc la achiziţii. Consumul de aur din India a totalizat 864,2 tone în 2012, faţă de 776,1 tone în China.

Deşi în primul semestru achiziţiile de aur din India au scăzut, în a doua jumătate a anului cererea a crescut datorită sărbătorilor religioase şi anticipării majorării taxelor la importuri. Luna trecută, guvernul indian a majorat taxe de import pentru aur de la 4% la 6%.

În China, semnalele că economia se îmbunătăţeşte au susţinut cererea pentru aur, metalul preţios fiind utilizat în general ca scut împotriva accelerării inflaţiei. India şi China rămân în continuare cei mai mari cumpărători de bijuterii din lume, asigurând 55% din cererea globală de aur în 2012.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO