Business Internaţional

2024 va fi un an electoral istoric, cu alegeri din SUA şi Uniunea Europeană până în Rusia. Îi va supravieţui democraţia?

2024 va fi un an electoral istoric, cu alegeri din SUA...

Autor: Bogdan Cojocaru

01.01.2024, 10:00 610

Pentru 2024 sunt anunţate alegeri naţionale în ţări în care locuieşte peste jumătate din populaţia planetei. Vor fi alegeri pentru preşedinte în SUA, cea mai puternică democraţie din lume, iar în Uniunea Europeană cetăţenii vor vota un nou Parlament European. Se va vedea, astfel, cât de mult diverg sau converg direcţiile politice în Occident şi, mai important, care sunt acestea. Oamenii vor merge la vot şi în India, considerată cea mai populată democraţie din lume. India este o putere economică, tehnologică, demografică şi geopolitică în plină ascensiune. Vestul şi-o vrea ca aliat în conflictul din ce în ce mai evident pentru schimbarea polilor de putere geopolitică cu Rusia, China, Iran şi alte economii mari emergente. Dar vor fi alegeri şi în Rusia şi Iran, ţări aflate într-o derivă pronunţată faţă de reperele democraţiei. Teoretic, dacă este retrasă legea marţială, sunt posibile alegeri şi în Ucraina, stat prins la mijloc în acest conflict şi invadat de armatele Moscovei. Şi cetăţenii din Taiwan, ameninţat de China şi susţinut de SUA, ar trebui să-şi aleagă preşedintele.

Cum va arăta lumea la sfârşitul anului 2024? Ultimii ani au arătat că predicţii la un asemenea nivel sunt imposibil de făcut, notează EUobserver. Pandemia globală nu a fost prevăzută de nimeni. Nici invadarea Ucrainei nu a fost anticipată, mai ales în Europa, deşi semnele erau acolo. Iar din volatilitatea astfel creată a apărut războiul din Gaza. Tensiunile cresc, din nou, în Balcani. Anul viitor vor fi alegeri şi în Pakistan, o putere nucleară instabilă politic, în Africa de Sud, unul din membrii de bază ai BRICS, în Mexicul aflat în conflict comercial şi energetic cu SUA, în Austria, unde un partid radical de dreapta are un rezultat impresionant în sondaje, în Indonezia şi Bangladesh.

2024 va fi un an electoral record în vremuri în care partidele conservatoare sau naţionaliste ies în evidenţă sau sunt mai acceptate. Sunt formaţiuni politice la care statul de drept, drepturile omului sau egalitatea nu sunt principii ce trebuie protejate. Sunt partide care slăbesc democraţia liberală şi cooperarea globală organizată. Sunt şanse ca în 2024 lumea să devină mai instabilă, iar acest lucru înseamnă posibilităţi mai mici de cooperare internaţională în probleme care afectează continente sau chiar planeta întreagă. Alegerile sunt de obicei folosite de regimurile autoritare pentru a-şi consolida puterea sau pentru a-şi demonstra puterea. Polarizează societăţi şi aduc violenţă. Alegerile din Serbia sunt cel mai recent exemplu.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO